Kad sam započela s vrtom prije par godina najviše problema imala sam sa isušivanjem tla pogotovo u ljetnim mjesecima.  Čak i uz svakodnevno zalijevanje vrta situacija je bila klimava, a i nisam bila najsretnija sa količinom potrošnje vode – nedostajao mi je element koji bi uravnotežio cijeli sustav.

Ideju za malčiranje preuzela sam iz knjige Vrt bez motike (možete preuzeti besplatno knjigu) čija je autorica Ruth Stout strastveno zagovarala držanje debele naslage zaštitnog prekrivača od  bilo čega što trune na cvjetnjacima i povrtnjacima. Štoviše, hvalila se da sijeno čuva tlo tako vlažnim da nije morala zalijevati svoj vrt 35 godina. Filozofija koja stoji iza priče imala mi je smisla, a i bila je jeftinija od kapilarnog sustava koji sam planirala postaviti. Bala sijena od 15 kila košta oko desetak kuna te sam za sto kuna prekrila cijeli vrt, a još je ostalo u rezervi.

Na prve rezultate nisam trebala čekati dugo već za dva tjedna pokazalo se da metoda funkcionira,  čak i u pustinjskim uvjetima kao što su ovom vrtu.

Tehnika malčiranja ima i drugih prednosti poput rješavanja neobuzdanog rasta korova –  čak i ako se probije koja travka samo se iščupa ili prekrije novim slojem malča. Budući da je malč bilo koji organski materijal – sijeno, slama, karton, biootpad, treset, trava, lišće, piljevina, njegovim raspadanjem stvara se humusni sloj koji je izuzetno hranjiv za biljke, pa se smanjuje i potreba za dodatnim gnojenjem.

P.S. Kako doći do organskog materijala?

Što se tiče nabave  sijena na Njuškalu možete naći bale sjena po 15 kila to je najmanja količina i cjena je negdje oko desetak kuna. Ove godine nabavljam sijeno sa Hipodroma besplatno je i u neograničenim količinama – riječ je o konjskom drekecu pomješanom sa slamom i piljevinom. Vrt smrducka par dana, no miris na kraju ispari, a konjska balega ujedno je i  korisna za tlo (bilo bi idealnije da je kravlja u pitanju).  Ako naletite da se netko želi rješiti trulog sijena slobodno ga uzmite jednako je dobro kao i friško.

Šuma je idealno mjesto za sakupljaje lišća, a za ostale lokacije neka mašta odradi svoje.

 

4 Responses to Ništa bez malčiranja

  1. Ivan kaže:

    U zabludi ste, konjsko gnojivo je daleko bogatije nutritijentima od kravljeg.

    • hvala na savjetu…da inače koristim konjsku balegu, no znam za vrtove koji baš lijepo uspijevaju i sa kravljom….no u zadnje vrijeme u zemlju stavljam humus od komposta…..pozdrav

  2. Ivica kaže:

    dali se malčira kada biljke izađu iz zemlje ili kada se zasade?

    • Osobno zemlju malčiram tek kad biljke niknu ili kad ih zasadim, ukoliko trenutačno ništa nemam na gredici svejedno držim malč na zemlji da je zaštitim od isušivanja.

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>