Budući da u vrtu nema puno mjesta, a tlo je preplitko za uzgoj krumpira odlučila sam pokušati sa uzgojem u drvenom sanduku pod sijenom. Iskoristila sam sanduk 70x150x80 (ŠDV) dimenzija u koji sam nasula oko 5 centimetara zemlje dovoljno da se prekrije sjemenski krumpir. Čim krumpir proklije tlo se prekrije sijenom i pusti da biljka naraste nekih desetak centimetara nakon čega se oko stabiljke ponovno stavi sijeno, a da pritom vrh biljke ostane slobodan. Postupak se ponavlja sve dok krumpir nije spreman za berbu.

 

Sjemenski krumpir nabavila sam od kumice s placa i ne znam koja je sorta, no riječ je o varijetetu crvenog krumpira. U potrazi za korisnim informacijama o uzgoju krumpira naišla sam na zanimljive činjenice o tom podzemnom gomolju, kao primjerice da na svijetu postoji četiri tisuće varijateta krumpira. Meni posebice ludo zvuči ljubičasti krumpir koji na tanjuru izgleda kao da je izašao iz SF priče. S druge strane, krumpir je otrovna biljka odnosno sadrži izrazito toksičan glikoalkaloid – solanin. Najveći dio tog alkaloida skine se guljenjem krumpira zbog čega nema nikakve opasnosti za zdravlje, no zato ako je krumpir gorak ili zelen ispod kože nikako ga se ne bi smjelo jesti.

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>