Ključ uspjeha svakog biovrtlara/ice je u stvaranju plodnog tla na kojem će rasti zdrave biljke. Suprotno opće prihvaćenom stavu da nema vrta bez biljnih nametnika, biljka u zdravom i uravnoteženom ekosistemu nikada ne može biti bolesna, ukoliko nije bolesno samo tlo na kojemu raste.

No, kako proizvesti plodno tlo? Prije svega nužno je shvatiti  da tlo čini ogroman broj organizama poput bakterija, aktinomiceta (daje tlu miris šumske zemlje), algi, gljivica, gujavica, sitnijih životinjica kao što su nematode, grinje, te krupnijih poput pauka, stonoge, itd. Svi oni zajedno doprinose stvaranju mrvičaste strukture tla koja je idealna da se korijenski sustav biljke nesmetano razvija, ali i uravnoteži omjer zraka i vode u tlu.

Najvažniju ulogu u kreiranju plodnog tla ima humus. On čini oko 85% organske tvari u tlu dok se ostatak odnosi na žive organizme tla. Humus ima neprocjenjivu  važnost za rast biljke budući da utječe na strukturu tla, stimulira rast korijena, opskrbljuje biljke energijom (ugljikom) i potrebnim hranivom.

“Organizmi tla osim što razgrađuju organsku materiju i izgrađuju humus, istovremeno izlučuju i ugljični dioksid, organske kiseline i druge spojeve koji nagrizaju minerale tla, te tako oslobađaju hraniva ne samo iz humusa već i mineralnog dijela tla.” – Ekološka poljoprivreda, Darko Znoar.

Gore navedeni sustav u konvencionalnoj poljoprivredi imitira se upotrebom mehanizacije i umjetnih gnojiva dok u organskom poljodjelstvu dopuštamo da Priroda napravi posao za nas.

Prvi korak je korištenje malča. Naime,  u Prirodi je tlo uvijek prekriveno organskom materijom koja se polagano raspada i pretvara u humus. U šumi je to najčešće lišće ukoliko je riječ o listopadnom drveću dok su iglice kod zimzelenog.

Lišće bukve

 

Blago ispod lišća

 

Na livadama je riječ o osušenim travama i drugom livadnom bilju.

Drugi korak, zapravo je uvjetovan prvim ukoliko želite imati humus koji je bogatiji iz godine u godinu, zaboravite na frezanje ili dvostruko prekopavanje tla. Svako izlaganje humusa sunčevim zrakama uzrokuje trenutačni pomor većine organizama u tlu i smanjuje količinu istog.

Njegovanje bioraznolikosti u vrtu također je važan korak u stvaranju plodnog tla. Uz povrće potrebno je uzgajati i cvijeće poput – nevena, kadifice, echinace, borača i hrpe drugih biljaka. Ljekovite i začinske biljake također su važan element u kreiranju vrta.

I na kraju,  jednako bitno je aktivno promatranje promjena koje se dešavaju u vrtu i djelovanje sukladno s njima. Postoji pregršt metoda i tehnika, no jedino vlastito iskustvo može nam pružiti potrebno znanje i sigurnost u kreiranju održivog ekosustava u organskom vrtu.

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>