“Neka se bore i preživjet će.” Nit vodilja je Majinog vrta (gornje Vrapče) u kojem se biljčice moraju dobrano potruditi za svoje mjesto pod suncem. Takav spartanski stav da se biljka od sjemena hrva sa izazovima Prirode nije rijetkost u vrtlarenju budući da na taj način uzgojene biljke općenito bolje podnose sušu i otpornije su na nametnike.
majagrahU sedam godina vrt je jedanput okopavan, a glavna tehnika obrade tla je malčiranje – sijenom, slamom, kartonom, piljevinom, tresetom, te bio otpadom iz kućanstva.
majamalcZa obogaćivanja tla koristi se juha od koprive, kao i kokošji drekec u granulama koji se pokazao odličnim. I nema ubitačni miris. Minimalni pristup kod obrade tla i uzgoja povrtnica u praksi funkcionira sa nešto smanjenim prinosom, no zato su biljčice koje izrastu snažne i zdrave.
majalopocU vrtu su uzgojene gotovo sve povrtnice sa povremenim izletima u egzotiku poput – kikirikija, a najmanje uspjeha vrtlarica je imala sa krastavcemi i brokulom, no to ju nije obeshrabrilo i da ove godine pokuša. Od svih biljaka Maji su najdraže tikvice - “Fascinira me njihova brzina rasta, kad god bacite oko na njih one su sve duže i duže…”.

majajagode

Vrt je također prepun voćki – jabuke, trešnje, breskve, dunja, crvena šljiva, višnja, hrušt, koje su plodne i redovito rađaju. Marelica je jedina koja se opire tom rajskom vrtu, no upornost i strpljenje vrline su kojima svaki vrt uči svojeg vrtlara.                                                                     

skica1

Završna misao:
“Moram još puno toga naučiti”.

majazacini1

 

Izvori znanja:
Marie – Luise Kreuter: “Bio-vrt”
John Seymour: izvrsni savjeti i recepti za zimnice

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>