U vječnoj potrazi za slobodnim prostorom u vrtu često se koristim raznim vrstama potpornja ne bi li dobila koji centimetar viška. Zapravo oduševljavaju me različita rješenja uzgoja povrća na malom prostoru posebice ako su kretivna i funkcionalna.
grah4

Ove godine posebno sam zadovoljna instalacijom za grah to je tzv. Radijski toranj piramidalnog oblika jednostavne konstrukcijske građe – drvene letve i špaga. Grah izravno sijem kad prestane opasnost od mrazeva, jer u suprotnom dolazi do uništenja biljke.
grah1Preporuka je da se sije u okrugle jamice po 4-5 komada s time da slobodno eksperimentiram sa različitim varijantama sijanja – pojedinačno ili grupno.
antenagrahKod niskih sort graha potporanj nije potreban, no može doći do polijeganja biljke uslijed težine plodova, pa ih je dobro što gušće posaditi da se oslanjanju jadna na druge. Visoke sorte obavezno trebaju oslonac, zapravo sama biljka raste na taj način da vrhom stabiljke kružnim kretnjama traži potporanj za koji će se prihvatiti. Grah se također može saditi uz kukuruz kao što su to primjerice radili Indijanci koji su zajedno sadili kukuruz, grah i bundevu – “tri sestre”. Grah se penje uz kukuruz, a bundeva pokriva tlo.
Rajčica je kao i grah biljka koja treba potporanj odnosno u mojem slučaju stabiljku vežem špagom obješenom na razapeti štrik. U početku sam koristila drvene kolce, no ovaj način pokazao se praktičnijim jer kako raste biljka lako se po šagi vodi u vis.

rajcica1

To je ujedno i najčešći način kako se rajčica uzgaja u plastenicima i staklenicima – pomoću plastificiranih konopca obješenih o krovnu konstrukciju. Rajčicu sam posadila početkom svibnja s time da presadnicu sadim duboko u zemlju zajedno sa dva donja listića iz kojih će se razviti dodatne korijenove žilice čime će biljka imati još jači korijen.
Voli tlo bogato hranjivima, pa je tijekom rasta redovito zalijevam juhom o koprive koja sadrži klorofil, dušik, željezo, vapno i  silicijevu kiselinu, potrebne za razvoj i jačanje biljke. Recept možete naći ovdje.
Iako nije neuobičajeno da se krastavci uzgajaju na tlu, kad su u pitanju balkoni i manji vrtovi učestaliji je prizor vertikalnog uzgoja uz pomoć potpornja.
krastavac3Kao potpora mogu poslužiti grane, a najčešče se primjenjuje plastična mreža velikih otvora. Postavljanjem potpore olakšava se berba jer je većina plodova nadohavt ruke, a i veća je prozračnost između biljaka što stvara manje povoljne uvjete za razvoj bolesti kojima pogoduje visoka vlaga zraka.
Prošle godine napravila sam konstrukciju od bambusa koja se prilično dobro držala sve dok nisu popustili spojevi zbog težine plodova. Ove sezone iskoristila sam priliku za poboljšanje i kreirala drveni okvir na koji sam razvukla čeličnu mrežicu dok sam jednu stranu povisla stavivši nogice. Plan je kada se biljka dovoljno razvije postaviti je na mrežicu čime će se ujedno i raditi hlad korijenu biljke.
terasak2Bundeve uvijek sadim na rub gredice i preusmjeravam ih van vrta na stranu gdje se nalazi žičana ograda. Budući da plodovi ovih biljaka znaju dobiti na težini potrebno je pripomoći kako vriježe ne bi popucale. U trenutku kada plod postane pretežak za nježne vriježe, od stare krpe napravi se nosiljka koja se zatim pričvrsti za ogradu.
Što sve može poslužiti kao potporanj?
1. Drvena građa – bambusov štap ili štap nekoga drugog drva poput ljeske ili graba, ili obične grane bilo kojeg drveta 2. Čelične konstrukcije – armatura, stare cijevi o centralnog grijanja, antene, kotač od bicikla
3. Plastika
4. Špaga, stare najlonke, stare krpe, plastična mreža, žica

Dobre ideje:
Jednostavna i u duhu recikliranja ideja za uzgoj graška
Vodič u slikama za izgradnju potpornja za grah
Potpornji u vrtu od bambusa
Kako napraviti Wigwam

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>