Svaki vrt sadrži u sebi osobnost vrtlara koji ga njeguje, a Nadin vrt pravi je primjer potpune predanosti i strastvenog entuzijazma prema organskom vrtlarenju.
nadavrt1

Omeđen šumom i potokom duboko u podsljemenskoj zoni, vrt odiše laganim kaosom karakterističnim za bio vrtlare. Djeluje kao veliki eksperiment kojem je namjera u vrtu uspostaviti prirodnu ravnotežu između živih bića bez pobjednika i gubitnika.
nadamrkva

U biovrtu važnu ulogu imaju cvijeće, ljekovito bilje i začini budući da doprinose jačanju eko sustava, a k tome privlače i  raznorazne insekte i druge pripadnike prirodnog okoliša.

nadamaticnjakToga je svjesna i Nada pa se u njenom vrtu mogu naći prelijepi grmovi kamilice, crnog kima, muškatne kadulje, nevena, lavande, timijana, matičnjaka, suncokreta, dalija, smilja, kokotića, rute, ehinaceae i još mnoge druge biljčice. Posebno bi izdvojila velike grmove matičnjaka u čijim smo sviježe ubranim listovima uživale uz šalicu čaja.

nadakadulja

Budući da nema strogih granica između gredica biljke se međusobno miješaju i gotovo u cijelosti prekrivaju tlo za koje je važno da nikada nije golo.nadakamilica
U povrtnjaku se uzgajaju rajčice, patliđani, poriluk, raštika, mahune, korijenaste biljke poput mrkve i cikle, te nekoliko vrsta salata starih domaćih sorti. U duhu biovrtlarenja tlo se nikad ne okopava već se prekriva malčem baš kako to radi priroda, a za rast i jačanje biljke koristi se juha od kopriva i preslice. Nametnici do sada nisu radili neku veću štetu, a i kad se pojave ravnoteža se vrlo brzo ponovo uspostavi u vrtu.
nada1
Meni najbolji dio je činjenica da odmah pored vrta raste kopriva, preslica i gavez, jedne od glavnih biljaka koje se koriste za zaštitu od nametnika, jačanju obrambenog sustava, te za razvoj i rast biljke.

nadaVrtlarica također eksperimentira i sa permakulturom odnosno pored glavnog vrta ove godine napravila je zasebno jednu gredicu metodom lazanja vrtlarenje. Radi se o vrtlarenju koja ne zahtijeva kopanje ili grabljanje, a naziva se još i slojevito kompostiranje, jer se organski materijal stavlja sloj po sloj. Detaljnije objašnjenje možete naći ovdje.
U gredici su posađene voćke i bobičasto voće – vinogradarske breskve i kupine dok od je od povrća posađen batat, krumpir, kelj pupčar i varaždinsko zelje.

Za vrtlarenje Nada kaže da je melem za dušu: “Vrt je idealno mjesto za oporavak od svakodnevnog kaosa današnje civilizacije”.


nadaskicavrta

Izvori znanja:

Routh Stout – “Vrt bez motike”
Masanobu Fukuoka – “Revolucija jedne salamke”  i “Sowing Seeds in the Desert”

 

 

 

 


 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>