Nedavno sam dobila na poklon japanski vrtni nož imenom Hori Hori – što znači “kopati, kopati” u zemlji izlazećeg Sunca.

Hori Hori s jedne strane ima glatku oštricu dok je s druge nazubljena što pak omogućava rezanje debljih stabiljka ili grana.

Hori Hori s jedne strane ima glatku oštricu dok je s druge nazubljena što pak omogućava rezanje debljih stabiljka ili grana.

Riječ je o multifunkcionalnom alatu namjenjenom za rad u vrtu kojeg vrtlari diljem svijeta koriste ponajviše za plijevljenje, no njegova iznimna korisnost također dolazi do izražaja i kod sijanja, presađivanja i drugih vrtlarskih radnji.
nozharu2Japanci su vješti vrtlari, a njihov osjećaj za perfekcionizam uvijek dođe do izražaja kada je u pitanju izrada oružja i alata. Povjesno gledajući Hori Hori je tradicionalni Japanski alat čiji izgled već tisućama godina ostaje gotovo nepromijenjeni i smatra se da je orginalno imao dvostruku namjenu – za obranu i rad u polju.

Dobar alat u vrtu zlata vrijedi

motikaPotvrđujem ovu izjavu vlastitim iskustvom i žuljevima koji su me podučili da u vrtu nema mjesta jeftinom alatu. No, ima iznimaka poput primjerice motike koju sam našla odbačenu na tavanu prije tko zna koliko vremena i potpuno sam se njome oduševila. Savršeno mi leži u rukama, bilo da vadim korov, rahlim, sijem, presađujem ili čeprkam i rijetko kad da će mi prouzročiti žuljeve. Kad se potroši do kraja namjeravam napraviti identičnu presliku tog meni vrijednog alata u vrtu.

Čuvanje alata:

Nemojte ostaviti alat da trune vani na kiši. Brže će propadati pa će i rad u vrtu s njime biti otežan.
Alat se treba održavati u dobrom stanju i uredno čuvati od vremenskih neprilika.
Drveni dijelovi mogu se čistiti pijeskom ili nauljiti lanenim uljem.
Metalni dijelovi čatkaju se metalnom četkom i zatim naoštre.

U vrtu se također koristim vrtnim vilama ili vilama kopačicama s ručkom u obliku slova “D” sa četiri debela zupca. Njih koristim za za omekšavanje, rahlenje ili štihanje tla i jedno je od najvažnijih alata u biovrtu. Kvalitetu tih vila isprobala sam na tri vrta svaki veličine 100 kvadrata i moram priznati da su stoički podnijele težinu zadatka. Nisu nikakva posebna marka s iznimkom da su koštale nekih 300 kn.
vile
U alatnici se nalazi i lopata kopačica ili štihača s ručkom u obliku slova “D” sa četvrtastom ravnom i oštrom glavom koja se koristi za dvostruko prekopavanje u vrtu. Služi za osnovnu obradu tla prije sjetve ili sadnje, no osobno ovu alatku koristim jedino u početku kreiranja vrta nakon čega više ne prevrćem tlo već se fokusiram na izgradnju humusa.
drucka

“D” ručka – uvelike olakšava rad sa alatom budući da se dlanom ruke možete osloniti na alatku i prenijeti svu težinu tijela. Također prilikom izvlačenja glave alata iz tla smanjuje se opterećenje na kičmu.

Postoje mnoge vrste vrtnog alata, a što ćete biti iskusniji vrtlar to ćete ih sa zanimanjem otkrivati. Važno je odabrati pogodni alat da bi se učinkovito radilo, izbjegao zamor, a alat sačuvao. Tako će vrtlarenje biti ugodnije i zabavnije.

 Što kažu drugi vrtlari:
Odličan sajt o vrtlarenju i vrtnom alatu – northcoastgardening.com
Dobar članak o Hori Hori

 

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>