Kad sam proljetos na razmjeni sjemena u Čakovcu naišla na paketić s natpisom prugasti patlidžan nisam oklijevala niti sekunde, iako o uzgoju te mesnate povrtnice nisam znala ništa. Od trenutka kad su se pojavili prvi plodovi pa do sazrijevanja, prugasti patlidžan izgledom najviše zbunjuje i privlači svakog posjetitelja u vrtu.
patlidzan2Umjesto velikih mesnatih plodova kao kod plavog patlidžana, na stabiljci se pojavilo cirkusko šarenilo veličine jalapeno papričica. Plodovi su raspoređeni poput grozdova sa 6 do 7 komada u grupi koji neujednačno sazrijevaju.
Prugasti patlidžan il ti “Striped Toga” Solanum melongena samo je jedna od mnogobrojnih sorti koje postoje, poput primjerice:Easter egg”, “Rosa Bianca”, “Listada de Gandia”, “Rima”, “Little Fingersi mnoge druge.
patlidzan4
Na tržnici i u dućanu najčešće se nailazi na patlidžan tamno ljubičastih plodova, no to je samo vrh ledenog brijega jer postoje sorte sa žutom, narančasto-crvenom, zelenom, bijelom, bijelo-ljubičastom i zeleno-bijelom korom s uzorkom mramora. Također postoje sorte duguljastog, jajolikog, čunjastog i kruškolikog oblika, a plodovi nekih mogu biti dugi i do 1 metar.
Patlidžan u našim krajevima poznat i pod imenom balancan ili melancan, je jednogodišnja povrtna biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae), na što treba obratiti pažnju kada se slaže plodored u vrtu. Primjerice rajčica, paprika i krumpir također pripadaju porodici pomoćnica zbog čega treba izbjegavati sadnju tih kultura jednu iza druge na istoj gredici. Naime, biljke iz iste porodice trebaju ista hranjiva, te ih uglavnom napadaju isti nametnici i bolesti.
patlidzanStablo patlidžana je grmoliko visine od 40 do 100 cm, te ima slabo razvijen korijenov sistem koji se pruža u dubinu do 80 cm. Cvjetovi su svijetlo ljubičaste boje i izbijaju pojedinačno ili u grupi, dok je oprašivanje autogamno – samooprašivanje. Period vegetacije ovisi o sorti.
patlidzan9U mojem slučaju posijala sam prugasti patlidžan u zatvorenom početkom ožujka, presadila presadnicu na otvoreno u svibnju, te ubrala prve plodove krajem kolovoza – ukupno 25 tjedana. Pretpostavljam da se zbog jake suše koja je bila u srpnju odužio period vegetacije, no bilo je tu u početku i problema sa puževima. Budući da se radi o biljci tropskih i suptropskih korijena, patlidžanu je za rast potrebna temperatura od 25 do 30 stupnjeva dok se ispod 20 stupnjeva zaustavlja rast. Sije se početkom proljeća u zatvorenom, a da bi se olakšalo klijanje, sjemenke se prije stavljaju 24 sata u vodi.

patlidzan8Tlo oko biljke prekrivalo se malčem kako bi se sačuvala vlagu, budući da ga je potrebno obilno zalijevati. Na nedostatak vlage biljka je osobito osjetljiva u razdoblju cvatnje, što može dovesti do opadanja cvjetova. Za vrijeme vegetacije nisam dodavalo gnojivo, no u priručnicima savjetuju da je dobro dodati gnojivo ili tekuće hranjivo čim biljka procvijeta.
Berba
Prilikom odabira patlidžana potrebno je znati da izgledom biljka mora zračiti vitalnošću, a to znači da se bere ili kupuje onda kada je kora sasvim glatka, napeta i sjajna. Stabiljka patlidžana treba biti izražene zelene boje, a njegova umutrašnjost bijele. U suprotnom kada plod izgubi sjaj meso postaje gorko i nije više tako ukusno, niti nutritivno vrijedno.

Samo ukras….
Sve do 16. stoljeća patlidžan se u Europi radije uzgajao samo kao ukrasna biljka, dok su znanstveni umovi preporučivali narodu da ga se kloni u kuhinji jer bi mogao uzrokovati mračna stanja poput ludila… (“…The Circa instans of Matthaeus Platearius (12th century), it was noted that the bitterness and pungency of eggplants turned rapidly into melancholic and angry mood, pro- voking various ailments…”)

 

p.s.
U kuhinji sam prugasti patlidžan koristila u varivu kao zamjenu za okru ili bamiju, te kao dodatak krumpiru iz pečnice.

Korisni linkovi:
Pašteta od patlidžana
Kako uzgojiti Striped Toga
Stare sorte
Povijest patlidžana

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>