sjemecigle

Čuvanje starinskog sjemenja jedna je od važnijih zadaća svakog vrtlara kojemu je cilj stvaranje prirodnog vrta. Raznolikost i šarenilo povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja u vrtu donosi bogatsvo biološke raznolikosti koja u konačnici pozitivno utječe na rast zdravih biljaka otpornih na bolesti i štetnike.
amarantSkupljanje sjemenja tradicija je koja se nekada njegovala na selu, no komercijalnim uzgojem i masovnom proizvodnjom polagano se izgubio interes za čuvanjem starih autohtonih sorti našeg podneblja. Ipak, porastom osvještenosti o zdravoj prehrani, ali i očuvanju okoliša, sve više vrtlara vraća se starinskim tehnikama organskog vrtlarenja i skupljanju vlastitog sjemenja. Udruge poput Rustica” i “Biovrt – u skladu s prirodom” aktivno se bave promoviranjem starih autohtonih sorti, a tijekom godine vrtlari imaju priliku zamijeniti svoje sjeme na “Razmjenama sjemena” u jesen i proljeće.

Postoji niz prednosti zašto čuvati vlastito sjeme:

Sijanjem raznolikih sorti može se postići da plodovi dozrijevaju u različitom ritmu kako se troše.
Biljke čije se sjeme probire iz godine u godinu sve se više prilagođavaju vrtu u kojem rastu i s vremenom postaju otpornije na bolesti i štetnike.
Skupljanjem vlastitog sjemena vrlo se brzo isplati početno ulaganje u njegovu nabavku, a to posebice vrijedi za veliki vrt s mnogo vrsta.
Stvaranje neovisnosti u odnosu na agro-kompanije i njihove proizvode poput hibridnog povrća (sjeme s oznakom F1) čije se sjeme ne može ostaviti za sljedeću sezonu jer nema iste karakteristike kao matična biljka.

fotka1

U vrtu se povrće dijeli na jednogodišnje vrste koje u istoj godini daju plod i sjeme te dvogodišnje koje tek u drugoj godini daju sjeme. Povrće poput salate, rajčice, tikve, krastavca, graha i špinata su jednogodišnje vrste, no svaka od njih drugačije sazrijeva i odlazi u sjeme. Rajčice, krastavci, patlidžani i tikve formiraju mesnate plodove unutar kojih dozrijeva sjeme, dok salata, ako se ne ubere, tjera cvjetne stabiljke.

Kako sačuvati sjeme tikve?

bindeva sjemeTikva spada u povrće mesnatih plodova što znači kada je plod zreo za jelo, zrelo je i sjeme. Žlicom ili drugim pogodnim alatom treba izdvojiti sjeme od mesa tikve i zatim prebaciti u gusto cjedilo. Sjemenke se dobro isperu pod mlazom vode i, ako je potrebno, prstima odstrani ostatak mesa od koštica. Sjeme se može sušiti na papiru, u cjedilu ili na bilo kojoj drugoj površini koja će odgovarati svrsi. Isti postupak vrijedi i za krastavce, rajčicu, patlidžan i papriku.

Prilikom skupljanja sjemena poželjeno je držati se nekoliko pravila:

Sjeme uzimamo sa zdravih i vitalnih biljaka.
Kad god je moguće plodovi se ostavljaju da dozriju do kraja na biljci.
Sjeme se skuplja isključivo po suhom i sunčanom vremenu.
Samo se potpuno suho sjeme sprema u papirnate vrećice, limene kutije, staklenke, a one se potom skladište u hladnom i mračnom prostoru.
Prilikom sjetve nikada ne treba potrošiti sve zalihe, u slučaju da berba te godine ne uspije.

Pročitaj članak na domidizajn.jutarnji.hr

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>