Jesen je idealno doba za nabavu i sadnju lukovičastog cvijeća koje će cvjetati od proljeća pa do ranog ljeta. Ako im se osigura dobro drenirano tlo i sunčana pozicija lukovice se ubrajaju u skupinu vrtnih biljaka koje je najlakše uzgojiti.
lukovice2

Štoviše, neke lukovice poput zumbula idealne su za uzgoj u teglama na prozorskoj dasci dok se tulipani ili narcise mogu saditi grupno čineći predivno proljetno osvježenje u dnevnom boravku.

lukovice1
Uzgajanje lukovičastih biljaka jeftiniji je način kako vizualno oplemeniti prostor u vrtu ili na balkonu, no potrebno je prilikom kupnje istih obratiti pažnju na nekoliko detalja.

1. Kvalitetu lukovica koje se kupuju
Nažalost u mnogim vrtnim centrima ne pazi se na kvalitetu robe koja se nudi na policama tako da kupnji treba pristupiti s krajnjim oprezom. Lukovice koje su smežurane ili osušene, a pogotovo ako su pokrivene s pljesni nikako ne treba kupovati. Kvalitetne lukovice su na pogled zdrave, čvrste i sa svih strana neoštečene. Primjerice tulipanu trebaju imati neoštećenu ovojnicu u suprotnom su podložni bolestima.

2. Izbjegavajte prošlosezonske zalihe lukovica
Lukovičasto bilje poput dalije sadi se na proljeće, pa ih je pametnije kupovati kad im je sezona. Uvijek nastojite kupiti najsvježije vrstu cvijeća u dućanu i posadite odmah nakon kupnje.

3.Prije odlaska u dućan informirajte se o cvijeću koje kupujete
Neke vrste lukovičastog bilja ne može prezimiti naše kontinentalne zimske temperature, poput sparaxisa, frezije i drugih. Također lukovice odaberite da budu u skladu s mjestom gdje ćete ih posaditi

 

sva prava: jutarnji list (prilog nekretnine) i agencija cropix, snimila neja markicevic

Sva prava: Jutarnji list (prilog nekretnine) i agencija Cropix, snimila Neja Markicevic

Kako posaditi lukovice u tegli

Prilikom odabira pogodnih tegli za sadnju lukovica treba imati na umu da se lukovica dužine 5 cm sadi u teglu dubine najmanje 20 cm s time da od površine zemlje do ruba tegle treba biti 2,5 cm slobodnog prostora. 

sva prava: jutarnji list (prilog nekretnine) i agencija cropix, snimila neja markicevic

Sva prava: Jutarnji list (prilog nekretnine) i agencija Cropix, snimila Neja Markicevic

Kod sadnje u prozorskim sanducima mogu se odabrati lukovice nižeg rasta izvrsne za sadnju u slojevima ispod drugih biljaka, iskoristivši time najbolje prostor. Mogu se uzgajati zajedno sa raznim trajnicama i jednogodišnjim biljkama samo se treba prepustiti mašti i kreativnosti u slaganju redosljeda. Također lukovičasto cvijeće možemo saditi i u “neobičnim” teglama, poput starog roštilja.
Lukovica se sadi tako da je šiljsti vrh okrenut prema gore, no ukoliko nije jasno koja je prava strana lukovicu se može posaditi i bočno jer će na taj način biljka bez poteškoća naći svoj put prema gore. U tegle se lukovice mogu saditi i u grupi s barem oko 1,5 cm razmaka između pojedinačne lukovice. Ako želimo produžiti razdoblje cvatnje u teglu se mogu gurpirati lukovice različitih visina i boja. Tehnika je jednostavna lukovice se sade u dvije etaže u donjoj se nalaze krupnije lukovice, a u gornjoj sitnije.
Njega preko zime
Tijekom zime biljka se periodično zalijeva, tek toliko da zemlja nije suha ali ni pretjerano vlažna. Iako u tlu većina lukovica preživljava niske temperature u teglama je drugačija priča te ih je dok su temperature ispod nule dobro smjestiti u zatvorene prostorije poput tavana, garaže ili hodnika.

Pročitaj članak na domidizajn.jutarnji.hr

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>