Svaki organski vrt dom je velikom broju živih organizama koji imaju važnu ulogu u uspostavljanju prirodne ravnoteže. Smatra se da se u prosječnom vrtu može naći oko dvije tisuće različitih vrsta kukaca od kojih vrlo malen broj nanosi šetu biljkama koje uzgajamo radi hrane. Suprotno općem dojmu kukci nisu štetočine već naprotiv, važni su među ostalim za oprašivanje biljaka, neki su predatori za nametnike, dok drugi žive u tlu i rahle ga kopajući tunele. Korisni kukci i njihove male, često ružne ličinke od velike su važnosti u biološkom lancu i ključni faktor za ekosustav u vrtu. Od grabežljivih predatora koji zapravo reduciraju nepoželjne kukce poželjno je u vrt privući bubamare, uholaže, zlatooke, bumbare, pčele ili muhe cvjetare.
hotelzakukce2
Tijekom hladnog zimskog razdoblja kukci se zavlače u skrovišta da mogu hibernirati sve do proljeća kada ponovno započinje ciklus. Za skrovište većinom biraju mjesta koja im pružaju zaklon od kiše, niskih temperatura, naleta vjetra i snijega. U mnogim vrtovima stoga se postavljaju nastambe za kukce koje i tijekom ljeta pružaju stanište za život, te tako doprinose njihovoj brojnost u vrtu.
hotelzakukce5Na taj će se način u vrtu zadržati korisni kukci poput božje ovčice ili bubamare čije se ličinke hrane lisnim ušima koje su česti nametnici na bilju. Jedna ličinka dnevno pojede 20-30 ušiju, a za vrijeme svog života i preko 500. Nastambe također pružaju dom solitarnim pčelama koje su važne za oprašivanje biljaka, a čiji broj već godinama opasno opada zbog uporabe pesticida i insekticida u konvencionalnoj poljoprivredi. One ne žive u košnici, nego sve rade same, a jedna solitarna pčela može oprašiti toliko biljaka kao 120 medonosnih pčela. Postavljanje nastambi za kukce prirodna je metoda zaštite vrta koja je jednostavna i jeftina za instalaciju, a u njenu izradu mogu se uključiti svi članovi obitelji.hotelzakukce4 Za izgradnju nastambe preporučljivo je da se koriste isključivo reciklirani materijali prirodnog podrijetla poput grančica, slame, ovčje vune, sitnih cjepanica, snopovi šupljih stabljika trske ili drugog bilja, suho lišće, češeri, stara kora drveta. Materijale koje koristimo u izgradnji nastambe nikako se ne bi smijeli tretirati premazima na kemijskoj osnovi inače će sklonište odbijati insekte. Hotel za kukce najčešće se pozicionira u vrtu tako da je okrenut prema jugu u polusijeni ili na suncu ovisno o vrsti kukaca koju želimo privuči. Nastambe za solitarne pčele ili bumbare uvijek su postavljaju okrenute suncu.
hotelzakukce3

 

Postupak izrade hotela za kukce:

1. Izrada drvene konstrukcije sa krovom za što se mogu iskoristiti palete, drvene kutije ili kašete. Prilikom postavljanja neka dno bude malo odignuto od tla kako bi se od ispod mogli zavlačiti kukci čije je stanište vlažno tlo.
2. Priprema materijala koji će poslužiti kao skrovište kukcima.
3. Električnom bušilicom izbušite rupe od 3 do 10 mm pod kosim kutom tako da se vlaga ne može zadržavati. Varirajte s dubinom rupa, ali nemojte do kraja izbušiti rupe kako bi se izbjeglo stvaranje propuha.
4. Pripremljeni materijal složite na police.

 

Korisni linkovi:
Sve što se treba znati o hotelima za kukce
Još jedan primjer nastambe
Bezbroj fotki različitih hotela

 

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>