Iako pogled na termometar govori drugačije, zimski mjeseci idealno su vrijeme za planiranje vrtlarske sezone. Svake godine opskrbim se hrpom knjiga koje mi pomažu da pametnije pristupim ne samo uzgoju biljaka, nego i boljem shvaćanju pojedinih komponenti ekosustava u vrtu.

lektira9
Bez obzira bilo da je riječ o ekološkom, biodinamičkom ili permakulturnom vrtu baza svih njih je suradnja s Prirodom, a ona se uspostavlja iskustvom i znanjem proizašlom iz razumijevanja svakog pojedinog aspekta takvog sustava. Ukratko rečeno, stvar je u isto vrijeme jednostavna i složena.
lektira1Primjerice za planiranje vrta potrebno je poznavati vegetacijski period svake pojedine biljke kako bi iste mogli uskladiti s kalendarom. Također treba imati na umu temperaturu zraka, vlagu, kretanje sunca, stranu svijeta, vjetrove, te niz drugih čimbenika u vrtu kojih trenutačno nisam ni svjesna. Upravo iskustvo i znanje različitih autora/vrtlara mi pomaže da se snađem u kaosu i nanovo krenem u vrtlarsku sezonu. Kako je gradivo ogromno u sljedeća dva mjeseca detaljno ću kroz postove razjasniti glavne elemente vlastite sheme za ovu vrtlarsku sezonu.
Za to vrijeme predlažem nekoliko naslova koji će sigurno pomoći u vrtu:

  1. The Winter Harvest Handbook, E.Coleman: izvrsna knjiga o uzgajanju povrća tokom cijele godine u negrijanim i slabo grijanim plastenicima. Autor je cijenjeni uzgajivač povrća sa 40 godišnjim iskustvom u gotovo svim aspektima organskog uzgoja hrane u zatvorenim i otvorenim prostorima. Dodatnu težinu daje činjenica da je Colemanova farma smještena na dalekom sjeveru u saveznoj državi Maine, gdje zimi temperatura pada i do -24C.
  2. lektira5Povrće iz vlastitog vrta, R.Lešić,P.Pavlek,J.Borošić: autori su pokrili osnove uzgoja svih sorti povrća: korijenasto, zeljasto, lisnato, plodovito, lukovičasto, mahunarke, višegodišnje povrće i začinsko bilje. Od velike je pomoći kod planiranja vrta budući da ima detaljno razrađen plan obiteljskog povrtnjaka, te tablicu godišnjih potreba povrća po osobi. Jedini minus je što se autori oslanjaju na konvencionalne tehnike vrtlarenja koje koriste umjetna gnojiva, pesticide i hrebicide.
  3. Sjetveni kalendar za 2014. Marie Thun: riječ je o sjetvenom priručniku koji se temelji na ritmovima i suodnosu Mjeseca, planeta i zodijačkog kruga. To je kalendar kojim se služe praktikanti biodinamičke poljoprivrede, no savjete mogu primjenjivati svi vrtlari.
  4. lektira2Lasagna Gardening, P.Lanza: knjiga odlično objašnjava slojevito kompostiranje odnosno slaganje gredica tako da se organski materijal stavlja sloj po sloj. Lazanja vrtlarenje idealna je metoda za balkonske vrtove i uzgajanje bilja u zatvorenim gredicama.

  5. Osnove biovrta i biopoljoprivrede, S.Karoglan Todorović,D. Mal: brošura o biovrtu i svim elementima takvog ekosustava. Riječ je projektu “Obnova tradicijskog obiteljskog gospodarstva” Hrvatskog centra Znanje za okoliš iz 90-tih u sklopu kojeg je objavljena serija edukativnih brošura.
  6. Revolucija jedne slamke, M.Fukuoka: inspirativna knjiga farmera, inovator, znastvenika i filozofa iz zemlje izlazećeg sunca. Fukuoka je razvio metodu prirodnog poljodjelstva kao altrenativu modernoj agrikulturi. Iako tlo njegovih polja nije bilo orano više od 40 godina, prinosi su se mogli mjeriti sa komercijanlnim farmama.
  7. On Guerrilla gardening, R.Reynolds: londonski aktivist gerilskog vrtlarenja i osnivač popularne web stranice Guerrillagardening.org koji je svoje putovanje započeo na malenom komadiću zelene površine ispred zagrade u kojoj živi. Guerilla gardening je pojam koji se u većini slučajeva odnosi na ilegalno uređivanje zapuštenih gradskih površina.
  8. Zeleni alati za održivu revoluciju, B.Motik,D.Šimleša: praktični savjeti za stvaranje permakulturnog vrta, kao i mnoga druga rješenja vezana za obnovljive izvore energije, održivo graditeljstvno ili prirodnu kozmetiku.
    lektira

 

 

 

Ostavite komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>