Od svih jestivih biljaka jagode su upravo idealne za početnike vrtlare jer nisu zahtjevne, te će uspijevati u običnim posudama ili visećim košarama.
jagoda6U proljeće je najlakše početi sa uzgojem jagoda čije presadnice već sada možete nabaviti u rasadnicima. Trik kod uzgoja jagoda jest u tome da ih treba dobro zalijevati kako se zemlja u posudama nikad ne bi posve osušila. Uzgajati ih možete u teglama svih veličina, no isto tako vrlo lako se mogu napraviti vlastite tegle od recikliranog materijala.

Balkonska tegla za jagode

 

Izrada tegle je jednostavna i jeftina, a potreban je skalpel, plastična cijev, bušilica, plastična boca od 10 l, zemlja, te pet presadnica jagoda mjesečarki koje uspjevaju sve do jeseni.
jagoda1
U prvom koraku potrebno je odvojiti suvišnu zemlju od korijena kako bi se olakšala sadnja presadnica u bocu.
jagoda2Zatim se po cijeloj dužini sa svih strana plastične cijevi bušilicom izbuše rupe. To će omogućiti da se lakše navodnjava zemlja unutar cijele boce.
jagoda3Dužina cijevi odgovara visini plastične boce, a široka je toliko da može proći kroz grlo boce. Odmah pri vrhu grla, skalpelom se na boci izreže otvor kroz koji će se stavljati zemlja.
jagoda4Kada smo sve pripremili, bocu počnemo postepeno puniti zemljom sve do visine gdje se želi posaditi prva jagoda. Prvi otvor najbolje je napraviti kada je ispunjeno otprilike 10 cm boce i to iznad razine zemlje. Laganom rezom skalpela napravi se otvor dovoljno velik da se presadnica može provući bez prevelikih oštećenja na korijenu.

jagoda5Zatim se zemljom napuni sljedećih 10 cm boce, te ponovi postupak sadnje i tako dalje sve do zadnjeg otvora kroz koji smo zemljom punili bocu. Zadnjom presadnicom zatvorimo taj otvor i na kraju zalijemo vodom. Teglu smjestimo na sunčano mjesto na balkonu i kroz nekoliko tjedana mogu se očekivati prvi plodovi. Prilog u D&D.

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>