berbasrpanj
Imati povrtnjak u urbanoj sredini nikada nije bilo popularnije. Koncept gradskih vrtova uspješno je zaživio u gotovo svim većim urbanim sredinama, a njegovi stanovnici spremno su zamijenili poslovnu uniformu za vrtlarsku pregaču. Osim uzgoja vlastite zdrave i sviježe hrane pokret urbanog vrtlarenja jednim djelom zaslužan je i za ponovno uspostavljanje dijaloga između grada i sela, te razvoja lokalog uzgoja i prodaje hrane.
grupna1
Upravo je to ideja projekta urbanog vrta – Vrtuljak SC u Studentskom centru u središtu metropole, gdje se  kroz edukativne radionice promovira organska proizvodnja hrane i metode ekološke poljoprivrede. Projekt je pokrenut prije dvije godine, a idejne začetnice i kreatorice vrta su dvije zaljubljenice u vrtlarstvo Jelena Koržinek i autor ovog bloga Andreja Čoh.
krumpir1Na 100 kvadrata vrta kružne forme uzgaja se povrće, začinsko i ljekovito bilje isključivo prirodnim metodama bez korištenja mineralnih gnojiva, pesticida i herbicida. Vrtuljak SC jednim djelom služi kao i živući muzej biljaka i drugih “stanovnika” takvog ekosistema, ali i kao platforma za promoviranje uzgoja tradicionalnih sorti povrća našeg podneblja.
Do sada je organizirano niz vrtlarskih radionica na kojima su sudionici imali prilike uzeti motiku u ruke i iz prve ruke osjetiti čari vrtlarenja. Gredicu po gredicu zajedničkim snagama gola zemlja uspješno je pretvorena u povrtnu oazu gdje rastu tikvice, krumpir, rajčice, kadulja, kukuruz i drugo povrće.

vrtlari
Kroz vrt studenti, roditelji i djeca mogu učiti o uzgoju hrane, sezonskom ritmu biljaka odnosno temama od koje ih život u gradskoj sredini sve više udaljava. Na radionicama se prolaze sve teme organskog uzgoja hrane. Od upoznavanju različitog vrsta sjemenja, te tehnike uzgoja presadnica i bilja u kućnoj radinosti. Cilj nije samo kroz praksu pokazati uzgoj hrane već inspirirati, educirati i osvjestiti stanovnika urbane sredine o mogućnostima uzgoja hrane u gradu.”

 

malinaProjekt Vrtuljak SC otvoren je za sve koji su zainteresirani za urbano vrtlarstvo, a sve informacije mogu se naći na facebook stranici Vrtuljak SC ili nam se možete javiti na vrtuljaksc@gmail.com.

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>