Alpske biljke su poprilično izdržljiva bića koja su se uspješno kroz evoluciju adaptirala za život na mjestima gdje rijetko koja životinja, ali i čovjek može živjeti. Niske tempreture, snažni i hladni vjetrovi, snijeg, te jaka sunčeva svjetlost sve su to prepreke na koje su te biljke našle odgovor. Priliku da ih vidim u njihovom prirodnom okruženju iskoristila sam tijekom godišnjeg odmora u austrijskim Alpama gdje sam posjetila Alpen garden Mt. Patschrkofel University Innsbruck.

Epilobium angustifolium

Epilobium angustifolium

Na hektar i pol površine iznad 2 000 m rastu brojne alpske vrste kao što je primjerice meni poznati planinski runolist (Leontopodium alpinum) ili čuvarkuća (Sempervivum tectorum).

runolist
Iako sam u vrtu bila početkom kolovoza kada je još uvijek sve bujalo, primjetila sam da je glavni dio sezone zapravo iza nas, budući da alpske biljke cvjetaju u proljeće i rano ljeto.

Specifičnosti alpskih biljaka

saxifargaNizak ograničen rast, otpornost i prilagođenost životu pri niskim temperaturama najčešće je obilježje alpskih biljaka i biljaka za kamenjar. U njihovom prirodnom staništu nizak ili puzajući rast omogućuje im ne samo da prežive snažne i hladne vjetrove nego i da dobro podnesu težinu debelog snijega. Kako su biljke za vrijeme sezone rasta izložene vrlo jakoj sunčevoj svjetlosti, listovi su im tako dizajnirani da minimalno gube vodu. Tako je primjerice planinski runolist prekriven vunastim dlačicama koja mu pomažu čuvati vlagu.

livada
Kako se alpske biljke štite od niskih temperatura?

Leuzea rhapontica

Leuzea rhapontica

Postoji nekoliko načina kako alpske biljke preživljavaju ekstreme vremenskih uvjeta koji vladaju na visokim nadmorskim visinama. Jedan od načina je da se u tkivu biljke koje je izložen niskim temperaturam poveća količina otopljenih tvari i time snižava točka smrzavanja.

Biljke također mogu pribjeći tehnici dehidracije svojih stanica tako da vodu premjeste u intercelularni dio. To dovodi do toga da se led fomira izvan stanica gdje kristali leda ne mogu trajno oštetiti biljno tkivo.

Alpske biljke za kućni kamenjar:

1. Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) – izrazito otporna trajnica i postoji veliki broj sorti. Sok čuvarkuće se često upotrebljava kao zaštita od sunca. Vrlo je otporna na sušu i visoke temperature.
2. Žednjaci (Sedum) – veliki rod koji pripada u porodicu Crassulaceae
3. Kamenika (Saxifraga) – treba dobro drenirano tlo i zaštitiu od velike vlažnosti zimi

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>