Zimi su najugroženije upravo ptice koje nam uvelike pomažu u vrtu poput sjenica, vrabaca ili zeba, a koje se hrane crvima, kukcima, ličinkama i gusjenicama, kratko rečeno vrtlaru mrskim štetnicima u vrtu.
Zagreb, 04.02.2014 -Urbana vrtlarka pripremila je hranilice za pticeU vrtu se zato postavljaju hranilice za ptice kako bi im se povećale šanse za preživljavanje preko zime. Pticama se, također, pomaže ukoliko se u vrtu njeguje “neuredan” stil tako da se ostavi osušeno bilje i neubrano povrće, čime se stvaraju idealni uvjeti za preživljavanje korisnih organizama – kukaca i ptica. S druge strane, ptice nam pomažu i u gnojenju zemlje jer je njihov izmet bogat fosforom koji je bitan element za rast biljaka.

Čime hraniti ptice

Ponuda hrane za ptice ovisi o tome koja se vrsta ptica želi privući ili zadržati u vrtu. Za vrapce i zebe koje većinom jedu sjemenje biti će dovoljne razne mješavine bijelog i šarenog suncokreta, a dok je za sjenice u mješavinu preporučljivo dodati i životinjski loj. Mješavine sjemena za ptice vrlo se lako mogu nabaviti u dućanima za kućne ljubimce, pa čak i u većim supermarketima.

Bez kruha

Suprotno uvriježenim mišljenjima, kruh je najnekvalitetnija hrana za ptice. Naime, ptica nema enzim potreban za razgradnju ovih ugljikohidrata, pa postoji mogućnost od predoziranja i preranog uginuća. U slučaju da se pticama daje kruh, preporuka je neka to bude barem kruh sa sjemenkama.

Hranilice za ptice

Hranilice za ptice mogu se izraditi od raznovrsnog materijala u bezbroj kombinacija jer zapravo i nema strogo točnog i krivog načina.
Zagreb, 04.02.2014 -Urbana vrtlarka pripremila je hranilice za pticeJedino treba imati na umu da ukoliko se pticama daju sjemenke poput suncokreta, prosa ili bučinih sjemenki, dobro bi bilo da hranilica ima krov kako bi se hrana zaštitila od kiše. Sjemenke izložene vlazi počinju truliti zbog čega više nisu kvalitetna hrana. Najednostavnija hranilice su kuglice od goveđeg ili svinjskog loja i mješavine sjemenki, umotane u plastične mrežice od krumpira. Tijekom izrade potrebno je loj i sjemenke izmiješati u kompaktnu kuglicu koja se zatim omota mrežicom i podveže špagom. Prilikom instalacije hranilice u vrtu važno je da se postavi na poziciju van domašaja mačke koja će ukoliko joj se ukaže prilika hranilicu pretvoriti u mamac za ptice. Poznato je da su mačke veća prijetnja pticama nego njihovi prirodni neprijatelji odnosno ptice grabljivice.

Hranilica II.

Zagreb, 04.02.2014 -Urbana vrtlarka pripremila je hranilice za pticeDrugi tip hranilice malo je kompleksniji, no zato je idealna za ptice koje se hrane sjemenkama jer ima krov koji hranu štiti od vlage.
Za izradu hranilice potrebno je pribaviti bušilicu, dva plastična podloška širine 20 cm, šipku sa navojima dužine 30 cm, skalpel, plastičnu bocu od 1l, nešto špage i dvije matice.
Zagreb, 04.02.2014 -Urbana vrtlarka pripremila je hranilice za pticePrvi korak je rezanje dna boce kako bi se dobio glavni dio hranilice. Nakon toga se pomoću bušilice izbuši rupa u sredini oba podloška, dovoljno velika da kroz nju može proći metalna šipka.
Zagreb, 04.02.2014 -Urbana vrtlarka pripremila je hranilice za pticeSljedeći korak je sastavljanje hranilice, tako da se kroz rupu na podlošku, čije je dno okrenuto prema gore provuče šipka. Zatim se na šipku natakne boca i napuni pripremljenom mješavinom sjemenki. Drugi podložak postavlja se na donji kraj šipke, nakon čega se obje strane učvrste maticama, a vrh hranilice priveže špagom.
(Tekst je objavljen u časopisu D&D – Dom i Dizajn, Jutarnji list, Fb: D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX)

 

 

One Response to Hranilice za ptice

  1. Vaer kaže:

    Prelepo! Ovako nesto svi mozemo uraditi, cak i u parku. Hvala!

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>