Počela je vrtlarska sezona i pripreme su u punom jeku. Sada je trenutak da se bacite na planiranje nacrta gredica, kao i sastavljanju popisa povrća koje ćete ove sezone uzgojiti na balkonu. Jedan od prvih zadataka, također je i iventura “škrinje” sa sjemenom jer bez kvalitetnog sjemena nema ni zdravog i ukusnog povrća.
Zagreb, 29.11.2015 -Zimska sjemenja Andreje Coh
Svako sjeme u sebi krije uspavanu biljku koja čeka pravi trenutak da izađe iz sigurne ljušturice na svjetlo dana, što će se jedino desiti ukoliko se čuvalo na pravilan način. Sjeme se najčešće skladišti u staklenke ili papirnate vrečice, ambalažu u kojoj će prvenstveno biti zaštićeno od vlage.

Ako se sjeme predugo čuva u lošim uvjetima njegova klijavost znatno će oslabiti. U doticaju s vlagom prekida se stadij mirovanja i počnu se trošiti rezervne tvari koje su u pohranjene u sjemenu. 

Foto: Berislava Picek / CROPIX

Foto: Berislava Picek / CROPIX

Budući da sjeme ima svoj vijek trajanja koliko god bilo čuvano u idealnim uvjetima, dobro je svake godine provjeriti njihovu klijavost.

Provjeravanje kvalitete sjemena

Tehnika provjere klijavosti sjemena vrlo je jednostavna i može se izvesti vrlo lako u kućnim uvjetima. Sve što je potrebno su petrijeve, plitke staklene ili plastične posudice, papirnati ubrus i sjeme čiju klijavost želimo provjeriti.

Foto: Berislava Picek / CROPIX

Foto: Berislava Picek / CROPIX

Prvo se na dno petrijeve posude stavi papirnati ubrus izrezan tako da odgovara promjeru posudice. Ubrus se zatim dobro navlaži prskalicom. Posložite sjeme otprilike po 20 sjemenki, na vlažan papirnati ubrus, te prekrijete poklopcem ili plastičnom folijom i posložite posudice na prozorske daske blizu izvora topline. Tijekom dana provjeravajte nivo vlažnosti u posudicama i po potrebi dodatno prskajte.
Zagreb, 29.11.2015 -Zimska sjemenja Andreje CohU narednih par dana ovisno o kojoj se vrsti radi pri temperaturi 20 – 22 °C pojavit će se prve klice. Ukoliko isklije više od polovice sjemenki klijavost je još dovoljno dobra, no ako sjeme i poslije tri tjedna naklijavanja ne pokaže nikakvu aktivnost, vrijeme je za nabavku novog sjemena.
Neke vrste poput salate, rotkvice ili zeljastog povrća kliju već za par dana, a neke vrste poput peršina i celera kliju i do mjesec dana. Većina vrsta ukoliko se drži na suhom i mračnom mjestu zadržava klijavost barem dvije godine, pa je potrebno na paketiće zapisati godinu kada je sakupljeno. Najkraću klijavost ima sjeme biljaka iz obitelji ljiljanika – luk, poriluk, te mahunarki – grah, mahune, dok najdulju zadržavaju biljke iz obitelji tikvenjača – tikve, krastavci.
(Tekst je objavljen u časopisu D&D – Dom i Dizajn, Jutarnji list, Fb: D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX)

Prilikom skladištenja poželjno je držati se nekoliko pravila:

1. Samo se potpuno suho sjeme sprema u papirnate vrećice, limene kutije, staklenke…
2. Sjeme se mora čuvati na niskoj temperaturi, te u suhoj i mračnoj atmosferi.
3. Klijavost sjemena ne traje vječno zbog čega je kolekciju potrebno često obnavljati (klijavost ne prestaje odmah nego pomalo opada iz godine u godinu).
4. Zima je idealno doba da se provjere zalihe i kvaliteta sjemena.
5. Vlažni zrak i visoka temperatura dva su najveća neprijatelja uskladištena sjemena.

 

Priručnik o sjemenarstvu od Zelene mreže aktivističkih grupa ZMAG
Sjemenarstvo na kućnom pragu, Sunčana Pišek ZMAG
Skupljanje sjemena priručnik na engleskom – Seed kit

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>