Već sam se bila odlučila baciti stari roštilj prvom prilikom kad naletim u ulici na glomazni otpad, no u zadnji čas sam se zaustavila i problem sagledala iz drugačijeg kuta, onog reciklirajućeg. Sada to više nije bila neka bezvezna nakupina željeza već orginalan tegla za lukovičasto cvijeće koje će na proljeće izgledati predivno u njemu.
roštilj
Samo uzgajanje nije zahtjevno, a ako im se osigura dobro drenirano tlo i sunčana pozicija lukovice se ubrajaju u skupinu vrtnih biljaka koje je najlakše uzgojiti. Tulipani, zumbuli, narcise Ili šafrani mogu se saditi u teglama različitih dimenzija ovisno o veličini biljke zbog čega možemo posegnuti i za kreativnijim rješenjima u planiranju šarene proljetne gredice.

Preobrazba starog roštilja u cvjetnu gredicu

Zagreb, 19.10.2015 -Sadnja lukovica Andreje CohKod odabira tegle i lukovičastog bilja koje ćemo saditi u njima treba imati na umu da se lukovica dužine 5 cm sadi u teglu dubine najmanje 20 cm, s time da od površine zemlje do ruba tegle treba biti 2,5 cm slobodnog prostora.
Prije sadnje potrebno je metalnom četkom očistiti unutrašnju stranu roštilja, no neće štetiti čak i ako ostane nešto pepela, budući da je izvrstan izvor kalcija, kalija i mikroelemenata za biljke. Lukovičasto cvijeće voli drenirano tlo, pa se na dno posude stavlja materijal koji će omogućiti propusnost kao što su glinene kuglice ili komadi razbijenog glinenenog lonca. Pjeskovita ili lagana tla osiguravaju dobru drenažu, no uglavnom su siromašna humusom i hranjivim tvarima, te je prije sadnje zemlju potrebno obogatiti organskim kompostom. Lukovica se sadi tako da je šiljsti vrh okrenut prema gore, no ako nije jasno koja je prava strana može se posaditi i bočno jer će na taj način biljka bez poteškoća naći svoj put prema gore. Dubina na koju ih sadimo je dva do tri puta veća od njihove visine što se odnosi i na razmak sadnje među lukovicama. Više o kupnji i odabiru lukovica pročitajte ovdje.

Zagreb, 19.10.2015 -Sadnja lukovica Andreje Coh
Tijekom zime tegla se periodično zalijeva, a dok su temperature ispod nule potrebno ju je smjestiti u zaštićeni prostor. (Tekst je objavljen u časopisu D&D – Dom i Dizajn, Jutarnji list, Fb: D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX)

TULIPANI

Tulipani su u Nizozemskoj u 17. stoljeću bili iznimno popularni, do te mjere da je njihovo posjedovanje značilo statusni simbol, a njihova vrijednost izjednačavala se sa vrijednošću zlata.
Na vrhuncu “tulipomanije“ cijena lukovica pojedinih vrsta tulipana bile su besmisleno visoke, pa se tako primjerice za vrijednost cijele kuće mogla kupiti jedna jedina lukovica.

  

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>