Za urbane vrtlare/ice jedan od većih izazova u vrtlarenju je pronalaženje mjesta za sve biljke koje namjeravaju uzgajati na balkonu. Upravo tijekom zimskih mjeseci kada je planiranje vrta u punom zamahu ta muka je najgora, pogotvo kad su u pitanju rajčice.
rajcicaPostoji ogroman broj sorti, kažu da ih ima preko tisuću i sve su posebne po svojoj boji, izgledu, okusu i drugim svojstvima. Uglavnom rajčice se uvijek nalaze prve na popisu želja, no ovisno koju sortu biramo imat ćemo više ili manje uspjeha s njihovim uzgojem. Treba znati da se rajčice djele u dvije skupine – determinantne i indeterminantne. Razlika je u tome što su prve ograničenog rasta i grmolikog izgleda, dok druge imaju visoku centralnu stabiljku koja može biti visoka i do nekoliko metara.

rajcice posađena

 Za balkonsku gredicu – patuljasta sorta

Zadnjih par godina u rasadnicma se mogu naći patuljaste/dwarf sorte rajčica koje su idealne za uzgoj u teglama ili visećim košarama na balkonu. Iako su niskog rasta to ne znači da su i manje plodne upravo suprotno u vrijeme dozrijevanja jedino što se vide su male crvene loptice. Naravno za balkon su dobre i determinantne sorte koje neće zauzeti puno mjesa u visinu, no zato će se proširiti bočno što treba uzeti u obzir kada se planira vrtna gredica. Više o uzgoju rajčica saznajte – Nema vrta bez rajčice.

Patuljaste i determinantne sorte rajčica

Betalux – determinatna dozrijeva za 60 dana
Geranium Kiss -patuljsta sorta, raste do 70 cm u visinu.
Snow Fairy – patuljasta sorta izrazito niska stabiljka oko 40 cm, dozrijeva za 55 dana
Micro Tom – patuljasta sorta, plodovi veličine pikule
Tiny Tim – dwarf nije potrebna potpora

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>