Zagreb, 30.05.2016 - Ruzicnjak u Jurisicevoj Dragutina Malosevca.Ružičnjak koji je prije 30-tak godina pokrenuo Dr.Dragutin Maloševac na krovu stare napuštene zgrade preko puta svojega stana je stvarno nešto posebno. Iako je vrt u početku imao stroge linije, s vremenom se pretvorio u predivnu divlju urbanu oazu u kojoj više vlada priroda nego njegov vrtlar.
terasa

Kako to inače biva ljubav prema ružama nastala je sasvim slučajno, potaknuta rođendanskim darom – Enciklopedijom o ružama. “Njihova jednostavnost i ljepota su me očarale, odmah sam kupio desetak kultivara i kreirao vrt na krovu zgrade preko puta svojega stana.”
terasa2
Danas broji čak 170 kultivara (mislila sam da pretjeruje sve dok ih nismo prebrojali :) ruža svih kombinacija – penjačice, stablašice, prekrivačice tla, grmolike, patuljaste grmolike, puzavice i mnoge druge. Sve uzgaja u teglama, budući da je krov prekriven tankim slojem šljunka, a najčešće se služi starim kantama ili bubnjevima od veš-mašina. “Koristim običnu zemlju za lončanice, ništa posebno, no mislim da je presudna moja ljubav prema njima. Neke stablašice su stare čak I do 12 godina.”
Osim tih ljepotica u ovom urbanom vrtu se mogu naći i predivni grmovi hoste, dva bora (bilo bi ih i više da mu sin nije preko ljeta zaboravio zaliti biljke) i drvo divlje šljive (visoko  oko 2,5 do 3 m) koje je izraslo iz koštice. “Svakodnevno poklanjam pažnju svojim biljkama.”– napominje doktor Maloševac dodajući da – “Kada je vrijeme cvatnje nema dana kada ne izađem iz stana sa dva do tri buketa ruža.” Otišla sam doma zadivljena vrtom i sa predivnim buketom ruža čije su cvjetne glave bile zatvorene jer tako ubrane duže traju u vazi. (Tekst je objavljen u časopisu Nekretnine, Jutarnji list, Fb: D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX)

Ruža se inače smatra najstarijom kultiviranom biljkom, a prve su otkrivene prije otprilike 25 milijuna godina u srednjoj Aziji i trenutačno postoji više od 30 tisuća vrsta ruža.
U srednjovjekovnim samostanima ruže su se uzgajale kao ljekovito bilje, a danas se plod divlje ruže, šipak koji je bogat vitaminom C i dalje smatra hranom.
Povijest ruža…
Ruže u vrtu

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>