Dok se Priroda polagano priprema za zimski san, topli i sunčani jesenski dani idealni su za kreiranje vlastitog herbarija. On će poslužiti kao divan podsjetnik na ljetne dane dok se grijemo uz šalicu čaja ušuškani pod toplom dekom.
Zagreb, 23.09.2016 - Andeja Coh vrtlarica i blogerica napravila je u fazama herbarij kao knjigu
Ujedno je to i zabavan način da se produbi znanje o biljkama koje susrećemo u vrtu, šetnji, na planinarenju ili betonskoj žardinjeri ispred dućana. Herbarij je zbirka prešanih sušenih biljaka koja ukoliko se pravilo čuva i održava može trajati neograničeno. Najstariji sačuvani herbariji u Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj stari su i do preko 500 godina, i još uvijek su upotrebljivi.
Zagreb, 23.09.2016 - Andeja Coh vrtlarica i blogerica napravila je u fazama herbarij kao knjigu

Potraga za blagom

Kada krenete u potragu za biljkama za herbarij, korisno je sa sobom nositi škare, platnenu vrećicu ili košaru, a ukoliko će se vaditi cijela biljka sa korijenom potrebno je uzeti i vrtlarsku lopaticu. Sa velikih biljaka, poput drveća i grmova, škarama se odreže grančica s nekoliko listova.

Važno je biti svjestan da postoji mnogo biljnih vrsta koje su ugrožene i zaštićene, te je zabranjeno njihovo sakupljanje. Budući da je ponekad teško znati koje biljke se smiju brati, a koje ne, obično je dobro izbjegavati brati biljke s lijepim cvjetovima, jer su takve često ugrožene i zaštićene. Također treba imati na umu, da je u zaštićenim područjima poput nacionalnih parkova i parkova prirode zabranjeno branje biljaka.

Zagreb, 23.09.2016 - Andeja Coh vrtlarica i blogerica napravila je u fazama herbarij kao knjigu
Herbarij u koracima

Za izradu herbarija iskoristila sam predmete koji se vrlo lako mogu naći u kućanstvu: salvete, jedna rola starih tapeta, tvrdi karton, knjiga, škare, okvir za slike, šperploča, olovka, kist i ljepilo za dekupaž. Odabrane biljke za herbarij moraju biti zdrave i neoštećene, štoviše trebali bi izabrati najbolje primjerke, pogotovo kada je u pitanju cvijeće. Da bi dobili što kvalitetniji primjerak, cvjetne glavice mogu se škarama odvojiti od stabiljke prije prešanja.
Zagreb, 23.09.2016 - Andeja Coh vrtlarica i blogerica napravila je u fazama herbarij kao knjigu

Sakupljene biljke treba osušiti prešanjem, postoji nekoliko metoda, no ja sam se koristila najjednostavnijom. Primjerak biljke položi se između dvije salvete tako da svaki list i cvijet bude izravnati. Također je važno da se međusobno listovi što manje preklapaju, pa ih je ponekad potrebno škarama prorijediti. Zatim se sve skupa umetne između stranica knjige koja se kasnije dodatno optereti teškim knjigama ili sličnim predmetima. Težina tereta trebala bi biti ravnomjerno raspoređena na cijeli biljni materijal.
Zagreb, 23.09.2016 - Andeja Coh vrtlarica i blogerica napravila je u fazama herbarij kao knjiguSljedeći korak je čekanje da se biljke potpuno osuše, otprilike tri do četiri tjedna. U tom periodu pokušajte se suzdržati od toga da provjerite kako napreduje sušenje jer bi moglo doći do mehaničkog oštećenja biljke.
Ono što dalje treba za izradu herbarija je papir na koji će se zalijepiti biljka, poput retro tapete koja dizajnom savršeno pristaje uz prešane biljke. Uz odabranu biljku na papir se može dodatno priložiti i etiketa na kojoj se nalaze osnovni podaci o istoj – latinsko i narodno ime, lokacija, datum i drugi podaci. Radi dodatne zaštite umjesto običnog papira za vanjske korice herbarija stavlja se tvrdi karton, a cijeli album na kraju se čvrsto zategne trakama od kože.
(Tekst je objavljen u časopisu Nekretnine, Jutarnji list, Fb: D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX)

Ukras na zidu

Osim u herbariju prešane biljke mogu se još izložiti I na zidu unutar okvira za slike. Kao podloga poslužit će bilo koji čvrsti materijal poput tanke šperploče ili tvrdog kartona. Boju podloge biramo po vlastitom nahođenju dok je biljku najbolje pričvrstiti dekupaž ljepilom koje je dovoljno nježno da neće prilikom primjene oštetiti dijelove biljke.

 

Saznaj više…
Različite metode prešanja…
Dobar tutorijal izrade herbarija…
Prešanje u glini
Herbarij u umjetnosti

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>