Vrt na prozorskoj klupici jednostavna je metoda da za vrijeme zimskih mjeseci na tanjuru imate vlastito svježe povrće. Razne salate, začinske trave, mahunarke, pa čak i zeljasto povrće nesmetano će rasti na osunčanoj klupici, osobito ako je prozor okrenut prema jugu. Ukoliko nemate pristup prirodnom svjetlu, trebat će vam mala pomoću u obliku umjetne rasvjete. Obične žarulje izbjegavajte, radije rasvjetna tijela potražite u dućanima specijalizarnim za uzgoj u zatvorenim prostorijama.
Zagreb, 11.11.2016 - Andeja Coh vrtlarica i blogerica napravila je u fazama prikaz uzgoja klica u kuci

Vrtom na prozorskoj klupici želimo dobiti što više svježe hrane na prilično skučenom prostoru, a to možemo dobiti jedino ako uzgajamo mikropovrće. To su zapravo biljke koje je tek nešto razvijenije od klica sa vrlo naglašenim okusom, a nutritivno je najkvalitetnije kada je netom ubrano. Upravo je zbog toga mikropovrće moguće uzgajati u malenim i plitkim posudama bez bojazni da će jedna drugu ugušiti ili da će prerasti posudu u kojoj se nalazi.

Zagreb, 11.11.2016 - Andeja Coh vrtlarica i blogerica napravila je u fazama prikaz uzgoja klica u kuci

Odabir biljaka

Za uzgoj mikropovrća možete izabrati gotovo sve povrće jer se za jelo koristi stabiljka i list, kao na primjer kod graška, daikona ili cikle. Te biljke neće se uzgajati zbog ploda/korijena već radi malih hrskavih izdanaka koji ne samo da su ukusni već i izgledom stvaraju gastronomski doživljaj. Salata, rikola, potočarka, kres salata idealne su za ovakav tip uzgajanja,a u vrtnim centrima mogu se nabaviti posebni salatni miksevi sa sortama koje mogu rasti u plitkim teglama. Od začina iz sjemena brzo rastu bosiljak, korijandar, gorušica, a posebno aromatičan zalogaj dobit ćete od suncokreta i dragoljuba.

Sjetva

Najvažniji aspekt uzgajanja mikropovrća je sjeme i njegova kvaliteta. Izbjegavajte korištenje tretiranog sjemena, bilo da je riječ o fungicidima ili drugim pripravcima. Budući da se kod uzgajanja troši veća količina sjemena, klasična pakiranja od 5 grama koja se mogu naći u vrtnim centrima neće vam biti dostatna, a i financijski se ne isplati. Organsko sjeme iz ekološke proizvodnje u većim pakiranjima morat ćete potražiti preko granice, budući da je u Hrvatskoj proizvodnja sjemena potpuno nestala.

Uzgajanje i njega

Posude za uzgajanje mikropovrća može biti bilo koji predmet koji će ispuniti dva uvjeta, a to je da je minimalno dubok 8 cm i da ima rupe za drenažu. Recikliranje plastičnih posudica za čuvanje hrane dobro će poslužiti, baš kao i stara Tuperware kutija koju sam iskoristili za ovaj projekt. Izrada vrta sasvim je jednostavna, a sve što je potrebno su: posuda, bušilica, borer, supstrat i organsko sjeme goršice.
Zagreb, 11.11.2016 - Andeja Coh vrtlarica i blogerica napravila je u fazama prikaz uzgoja klica u kuci
Ukoliko posuda već nema rupe za drenažu napravite nekoliko na dnu posude kako ne bi došlo do zadržavanja vlage i pojave plijesni. Zatim u pripremljenu posudu stavite supstrat debljine 4 do 5 cm, koji prije nego se krene sa sijanjem treba zaliti vodom. Za razliku od sijanja u vrtu kada želimo da biljka ima prostora da se u potpunosti razvije, sjeme u posudicama sije se gusto, no ipak i tu treba imati određenu mjeru.
Sjeme gorušice proklijat će već za nekoliko dana, a za otprilike dva do tri tjedna nakon sjetve razvit će se dvije supke i između njih začetak prvih pravih listova. U ovom razdoblju vlagu u posudici svakodnevno održavajte prskalicom za vodu kako se ne bi oštetila biljka.


 Berba

Mikropovrće nakon nekoliko tjedna biti će spremno za konzumaciju, a sve što je potrebno je uzeti škare i odrezati biljčice iznad razine supstrata. Na taj način, putem malih količina hrane naša tijela dobit će mnogo hranjivih tvari jer u toj fazi biljke još koriste energiju za rast iz klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakana. Dobar tek:)
(Tekst je objavljen u časopisu Nekretnine, Jutarnji list, Fb:D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX)

Saznaj više…
Fino i svježe ubrano mikropovrće možete nabaviti kod Kliconoše
Pogledaj video i kreni sa sijanjem…
Vrtlar MArko i njegov engleski vrt… 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>