Ne, nisam postala lovac na jelene već sam za ovu priču u rasadniku ubrala biljku koja svojim izglednom neodoljivo podsjeća na rogati lovački torfej obješen iznad kamina. Jednako impresivno, moju viziju divlje prirode na zidu dočarala sam jednom od najljepših i najneobičnijih paprati – Platycerium bifurcatum ili poznatija pod imenom jelenski rogovi.
jelenji rog2

Izvorno riječ je o tropskoj biljci sa područja jugoistočne Azije i Australije iz porodice Polypodiaceae, a vrsta platicerijum posebno je jednostavna za uzgajanje i dobro uspijeva kao sobna biljka. Jedan od razloga je taj što je otporna na suhi zrak, pa joj posebno ne smeta centralno grijanje, no svejedno treba brinuti o dovoljnoj vlažnosti tla i zraka. Listovi su prekriveni dlačicama koji omogućuju biljci da opstane u suhom zraku i nikako se ne smiju brisati vlažnom krpom ili će se usuprotnom oštetiti sposobnost upijanja vlage iz zraka.
Urbana vrtlarica jelenov rog 241116.

Paprat jelenji rog uzgaja se kao viseća biljka jer u prirodi ove biljke rastu kao epifite na drveću. Epifite su biljke koje rastu na drugim biljkama samo zbog fizičke podrške, a vlagu i hranjive tvari crpe iz zraka, kiše, a ponekad i od krhotina koje se oko nje nakupljaju.
Urbana vrtlarica jelenov rog 241116.Kada se jednom udomaći na određeno mjesto najbolje bi bilo da tegla sa biljkom uvijek stoji na istoj lokaciji. Upravo zbog toga treba pomno izabrati poziciju imajući na umu da platicerijum ne podnosi ni propuh, ni direktno sunce. Možemo ga mirne duše držati nešto podalje od prozora, primjerice da visi na suprotnom zidu.  Na takvim pozicijama biljka će lijepo razviti listove u obliku roga, a zasigurno će svojim neobičnim izgledom plijeniti pažnju.
Crveni cigleni zid biti će predivan kontrast zelenim listovima platicerijuma, a samu biljku posadila sam u ladicu stare komode. Za projekt je potrebno nabaviti: jednu biljku Platycerium bifurcatum, ladica dimenzija 24x24cm, supstrat, mreža za kokošinjac, mahovina, najlon, kalmerica, bušilica, škare, klješta za žicu i nosač za vješanje slika.
Urbana vrtlarica jelenov rog 241116.

Izrada

Prije nego što se biljka presadi u staru ladicu potrebno je odvojiti višak zemlje od korijena. Drvo je posebno osjetljivo na vlagu i brzo će istruliti ako je neprestano izloženo vodi. Unutrašnjost ladice može se premazati sredstvom za zaštitu drva, no i najlon će u ovom slučaju biti dovoljan.
Supstrat za uzganje platicerijuma mora biti prozračan, najbolje je koristiti tresetni kompost radi bolje drenaže.
Da bi fizički zadržali supstrat u tegli iskoristili smo žičanu mrežu za kokošinjac, ali i mahovinu koja će zbog svoje gustoće spriječiti prosipanje supstrata. Nako što se klještima za žicu izreže otvor na sredini mreže, biljka se pažljivo presadi i dobro zalije odstajalom vodom. Na kraju sve što je potrebno, pričvrstiti nosač za slike i naš zeleni trofej spreman je da ga objesimo na zid. (Tekst je objavljen u časopisu Nekretnine, Jutarnji list, Fb:D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX) 

 

Saznaj više…
Video tutorijal za zidne tegle….
Još jedan način uzgajanja jelenjeg roga….
Paprati svijeta…

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>