Zasigurno mogu potvrditi da ih ima mnogo, čak i previše, što znači da se trenutačno moram jako koncentrirati, pa čak i meditirati ne bi li umirila strasti. Sve se svodi na jedno vrlo jednostavno pitanje – što želim raditi u vrtu?
coverfb1

U trenutku kada krenem odgovarati sve se naglo zakomplicira. Životnost vrta toliko je nezamisliva,a baš svaki utjecaj izvana utječe na sustav pozitivno ili negativno. Kratko rečeno cilj je uspostaviti ravnotežu ili još važnije prepoznati način na koji Priroda radi. To samo znači manje borbe i više smislenijeg rada u vrtu koji u konačnici uvijek bude nagrađen.

Koraci do uspješne sezone
brorovnicacrvenizid

1. Sjedni i razmisli
Prvi zadatak bio bi da se prisjetimo prošle vrtlarske sezone. Točnije koje su biljke rasle odlično, a koje nisu ni urodile plodom. Naime, možda sama pozicija vrta nije dobra za uzgajanje kukuruza, krumpira ili rajčice, ali zato lisnato povrće izvrsno raste. Manjak prostora definitivno će imati utjecaja jer ako se biljke uzgajaju pregusto mogle bi ugušiti jednu drugu, a plodovi postati zakržljali i mali.
2. Iventura sjemena
Sjeme ima svoj rok trajanja, ako niste sigurni u njegovu kvalitetu napravite test klijavnosti. Pogledaj ovdje
3. Razmjene sjemena
Sada je trenutak za nabavu starog sjemena iz organskih vrtova. Možete to učiniti putem interneta ili dolaskom na Razmjene sjemena – susreti vrtlara/ica gdje se može nabaviti sjeme stvarno zanimljivih sorti povrća. U Zagrebu će 26.02. biti jedna u Zelenoj akciji (Frnkopanska 1) obavezno svratite.
4. Kreiraj kalendar sjetve
Kod planiranja vrta odnosno izbora povrća,voća i začinskog bilja koje želimo uzgajati važno je dobro se informirati o njihovim potrebama. Pomaže i kod kontinuirane berbe jer se povrće poput salate, luka, rotkvica, špinata ili blitve može sijati u više rokova odnosno svakih dva tjedna od ranog proljeća do sredine ljeta.
5. Započni vrtlarski dnevnik
dnevnik2

6. Vrtlarski alat
Pripremite alat, materijal poput zemlje, gnojiva, tegli, posuda za uzgajanje presadnica i drugi korisni vrtlarski alat.
7. Nacrt vrta
Izradom nacrta vrta/balkona/terase sa svim važnim parametrima: strana svijeta, broj sunčaih sati, prostor u sijeni, naleti vjetra, jasnije se mogu sagledati svi aspekti budućeg vrta. Štoviše, preporuka je da se napravi nekoliko različitih kombinacija balkonskih gredica kako bi se što optimalnije iskoristio slobodan prostor.

Sretno:)


 

 

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>