Ako ste ikada vrtlarili sa malom djecom jasno vam je da to nije nimalo uredan posao. Posebno je otežano sijanje sitnog sjemena biljaka kao što su salata, mrkva, rajčica ili paprika. Zbog toga nekako uvijek ispadne da se siju mahunarke čije je sjeme dovoljno veliko za malene vrtlare/ice. Upravo tehnika “sjeme na trake” omogućava da u dječijim gredicama sretno rastu sve vrste biljaka bez obzira na veličinu sjemena.

sjeme_trake7-280916

Tehnika “sjeme na trake” nije neka novina, riječ je o staroj metodi preciznog kreiranja gredica odnosno uzgajanje biljaka čije je sjeme izrazito sitno, pa ga je otežano ručno sijati u pravilnim razmacima. Ovaj način sijanja posebno je drag ljubiteljima urednih vrtova gdje sve ima svoje mjesto, a redovi i razmaci između biljaka na gredicama su vojnički uniformizirani. Iako više volim  ležerniju atmosferu u vrtu, sijanje na trake zaparavo je vrlo korisno za balkonske gredice jer omogućava da se iskoristi cijeli kapacitet tegle.
sjeme_trake12-280916Krak po korak do “vrta na špagu”
Za izradu traka potrebno je: sjeme mrkve, brašno, voda, toaletni papir, kist i škare.
Ljepilo za sjeme
Pasta ili ljepilo sastoji se od brašna i vode. Da se napravi gusta pasta potrebno je u posudi izmiješati 1/4 šalice brašna i dovoljno vode. Pasta će poslužiti kao ljepilo za sjeme, no budući da nije vodootporna rastopiti će se u tlu bez oštećivanja sjemena.

Zatim se izrežu trake od toaletnog papira 2- 3 cm širine. Kada ste izabrali sjeme koje ćete posijati provjerite na kojoj udaljenosti rastu biljke. Za sjeme mrkve koju sam koristila potrebno je ostaviti 3 cm razmaka između svake pojedine sjemenke.
Tehnika
Uzimte kist i stavite kapljicu paste na toaletni papir, a na kap jednu sjemenku. Možete odjednom napraviti nekoliko kapljica, no pripazite da ih nije previše jer se pasta brzo suši. Stavite istu količinu sjemena koju biste i inače stavili u zemlju. Kada se pasta dobro osuši, otprilike za nekoliko sati možete ju odmah iskoristiti u vrtu ili je spremiti u dobro zatvorene vrećice, na suho i mračno mjesto za sljedeću sezonu.(Tekst je objavljen u časopisu Dom i dizajn, Jutarnji list, Fb:D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX)


 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>