Kreiranje vrta na balkonu zabavna je aktivnost za sve članove obitelji pogotovo one najmlađe. Za roditelje to je prilika da djecu na jednostavan, ali direktan način povežu s namirnicama sa njihovog tanjura. Upravo je to bila Nikolina ideja kada je odlučilo krenuti sa vrtom na malenom balkonu, da oplemeni prostor, ali i da omogući kćerki iskustvo uzgajanja hrane u gradu.
balkon poslije

Tip balkona
Balkon je okrenut na zapad i veći dio dana ima sunca pogotovo ljeti, pa je tijekom tog perioda potrebno pripaziti da biljke imaju dovoljno vode. Balkon ima jedva dva kvadrata, znači malo, no srećom ograda je otvorena pa je moguće biljke držati uz ogradu sa unutarnje i vanjske strane. Postoji i nadstrešnica koja zaklanja balkon od kiše, ali i biljke u teglama koje u potpunosti ovise o vrlataru po pitanju zalijevanja.
balkon poslije1
Biljke se mogu uzgajati u različitim vrstama tegli koje mogu biti od raznovrsnog materijala. Svaka ima svoje prednosti i mane, no na to će ponajviše utjecati pozicija samog balkona, kao i briga koju vrtlar poklanja biljkama.

Plastične posude
Lagane i jeftine odličan su izbor za uzgajanje biljaka, samo treba pripaziti da za vrijeme ljetnih vrućina biljke imaju dovoljno vode. Dovoljno dugo traju da se isplate i dolaze u raznim veličinama i bojama. Recikliranjem plastičnih ambalaža pogotovo od 5l ili 10l izvrstan je način da smanjimo količinu otpada u kućanstvu.

U ovoj epizodi kreirali smo teglu za jagode od plastične kutije za vrečice, a sve detalje izrade možete pročitati ovdje.
jagode1

Napravite sami samozalijevajuće tegle

Nedostatak vode jedan je od najčešćih razloga zbog kojeg većini urbanih vrtlara propadne balkonska gredica bez obzira da li se radi o rajčici, jagodama, peršinu ili pelargoniji.
Posebno je rizičan period ljetinih vrućina kada se zbog jakog sunca I visokih temperatura tegle u kojima se uzgajaju biljke munjevitom brzinom isušuju. Čak i ako se biljke svakodnevno zalijevaju, velike su šanse da će voda ispariti do sredine dana zbog čega se biljka stresira što može posljedično uzrokovati pad imuniteta, bolesne plodove Ili smanjenu otpornost na nametnike.
Izrada samozalijevajućih tegli vrlo je jednostavna i idealan projekt za male vrtlare.

Postupak izrade posude:
1. Plastična posuda od 3 litre, skalpel, spužva,špaga bosiljak ljubičasti, zemlja, perlit i vrtlarski alat.
2. Prerežemo skalpelom bocu na pola.
3. Grlo posude zapuni se krpom ili spužvom, bilo kakav matrijal upijajuće kakvoće. Zatim se provuće špaga koja će prolaziti kroz obje komore. Putem špage biljka će upijati vodu iz donje komore.
4. Nakon što smo gornji dio boce ispunili mješavinom zemlje i perlita, a donji vodom, pažljivo presadimo bosiljak

Na kraju vrtlarske sezone kod Nikole u vrtu gotovo sve biljke uspijele su doći do punog sjaja. Na njegovom malenom balkonu posadili smo sljedeće biljke: crven loboda, bosiljak,loza,jagode,rajčice,celer,dragoljub,čili papričice,vlasac,borač,paprika, maćuhica i kiselica. (Nikolina epizoda dio je serijala GRADionica VRTova, a istu možete pogledati ovdje)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>