Za većinu urbanih vrtlara/ica cvijeće na balkonu je estetski element čija je uloga u vrtnoj priči sporednog karaktera. Više su posvećeni uzgajanju povrća i radije će mjesto na gredici ustupiti krastavcima nego nekakvoj maćuhici ili nevenu. Koliko griješe shvatit će kasno tek na kraju sezone kada taj isti krastavac ne urodi niti jednim plodom jer nije bilo kukaca da opraše biljku. Cvijeće u vrtu prvenstveno je mamac za kukce oprašivače bez kojih rajčice, paprike, patliđan i mnoge druge povrtnice, kao i voćke neće razviti plod.
suncokretzablogBalkonska gredica može se zašareniti sa cvijećem koje nije samo ukusno za pčele veći je sigurno i za ljudsku prehranu. Kada je o cvjetnoj prehrani riječ uvijek treba koristiti ono iz vlastitog organskog uzgoja, a nikako ne iz cvjećarnica koje je nerijetko začinjeno pesticidima, kao i cvijeće nepoznatog porijekla i uzgoja.
dragoljubcvijet1Pikanti okusi
Biljka, poput dragoljuba (Tropaeolum majus) ima pikantni okus, čiji su listovi bogati vitaminom C, a njegov blago gorki okus slobodno se može iskoristiti kao zanimljiv dodatak salatama dok se cvjetovi i pupovi koriste za jestivu dekoraciju.
Posebno neobičan okus ima i list biljke borač ( Borago officinalis) koji neodoljivo podsjeća na svježi krastavac. Cvjetovima se mogu ukrašavati jela i pića bilo kandirani, svježi ili smrznuti u kockicama leda.
vlasaczablogZačinske biljke
Čak i cvijeće nekih začinskih biljaka poput timijana, kadulje, lavande ili vlasca mogu se iskoristiti za kreiranje jelovnika. Luk vlasac (Allium schoenoprasum) otporan je i vrlo jednostavan za uzgajanje pogotovo za početnike. Naime, bez problema može prezimiti čak i najhladniju kontinentalnu zimu i to čak u posudama ostavljenim na balkonu ili terasi. Cvijet je predivne ljubičaste boje i podjednako se može ubrati za konzumiranje u cvijetu ili u pupu.
maslacakLjekovite biljke
Osim, gastronomskog karaktera pojedino cvjeće može se koristiti i u ljekovite svrhe poput nevena (Calendula officinalis) koji se u narodu naziva biljkom sto bolesti. Zbog visokog udjela aktivnih tvari, domaći pripravci od nevena poznati su za liječenje svih oboljenja i oštećenja. Najpoznatiji su nevenova mast, čaj od nevena, nevenovo ulje i tinktura od čijih se cvjetnih glava može raditi macerat. Ljekovita svojstva ima i maslačak ( Taraxacum ssp.) koji je cijeli jestiv – cvijet, list i korijen. Mladlistoviodličnisu sa krumpirom, a žute cvjetne glave oplemenit će svaku sa salatu.
Berba
Beru se uvijek lijepi i zdravi cvjetovi, a prije upotrebe cvijeće se mora očistiti od insekata i oprati laganim uranjanjem u ledenu vodu na 30-60 sekundi. Nakon toga, se osuši na papirnatom ručniku. Ako želite cvijeće ostaviti za kasnije, stavite cijele cvjetove u staklenku sa vodom i spremite ga u hladnjak. Latice cvijeća mogu se držati u plastičnoj vrećici u frižideru tokom jednog dana, ali najbolje je potrošiti latice u roku od nekoliko sati.

Popis jestivog cvijeća:
Anisov miloduh (Agastache foeniculum)
Sljez (Althaea officinalis)
Tratinčica (Bellis perennis)
Vrijesak (Calluna vulgaris)
Kamilica (Chamomilla chamomilla)
Krizantena (Chrysanthemum ssp.)
Karanfil (Dianthus ssp.)
Suncokret (Helianathus
Potočarka (Nasturium offiniale)

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>