Iako su kokteli ljetna zabava, topli rujan potaknuo me je da se ipak raspišem o ovoj temi.  Popis biljaka koje se mogu koristiti u izradi koktela prilično je dugačak, spomenuti ću one začinske biljke koje su jednostavne za uzgoj bilo u vrtu ili na balkonu.
kokteli blog

Začinske biljke za koktele
1. Lavanda
Prekrasna mirisna trajnica privlačna mnogobrojnim kukcima oprašivačima – leptiri, bumbari i pčele. Naviknuta je rasti u skromnim uvjetima na osunčanom i prozračnom položaju uz blagi nagib tla. Za dobivanje produktivnih grmova sa puno cvjetova važno je pravilno orezivanje biljaka. Prve godine, sadnice treba porezati na visinu 8-10 cm kako bi se oblikovao gusto zbijen grm. Zatim se svake sljedeće godine šiša dva puta godišnje, odmah nakon cvatnje i drugo podrezivanje vrši se najesen ili u proljeće pred vegetaciju. Pravilo je da se pri orezivanju ne dira u staro drvo – u suprotnom ono neće više puštati mladice.
koktel blog12. Zubobiljka – buzz button ( Acmella oleacera)
Egzotična biljka iz Južne Amerike čiji se cvijet u narodnoj medicini koristi u liječenju zubobolje. Kada se prožvače stvara neobičnu senzaciju u ustima koja utrnu i poveća se lučenje pljuvačke učinak koji traje desetak minuta. Zbog svojeg djelovanja cvjetovi su popularni u gastronomiji, kao i kod koktel majstora koji je vrlo rado sljubljuju s tekilom. Kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka, nije zahtjevna, no osjetljiva je na mraz. Riječ je o biljci grmolikog oblika tamnozelenih listova s cvjetovima karakterističnog izgleda – crveno žute boje koji u sebi sadrže kemijski spoj spilantol koji ima analgetsko djelovanje zbog čega se koristi u liječenju zubobolje.

3. Mentha (Mentha piperita)
To je aromatična biljka ljekovitih svojstava koja ima „brze i hitre noge” što znači da se brzo širi po vrtu i van njega. Voli bogata humusna tla s dosta vlage na polusjenovitim pozicijama, te kao i većina biljaka iz porodice usnatica ima četverobridnu stabiljku koja naraste od 30-80 cm. Grm je intenzivno tamnozelene boje, a cvate ružičastim cvjetovima od lipnja do kolovoza.
koktel blog2

4. Timijan (Thymus vulgaris)
Grmolika trajnica intenzivnog mirisa i neizostavna začinska biljka u kulinarstvu. Jednostavna prekrivačica tla koja će izdržati svaki oblik zanemarivanja pod uvjetom da je posadimo na dobro propusno tlo. Timijan treba brati vrlo pažljivo kako bi se eterično ulje sačuvalo, najbolje za vrijeme toplog i sunčanog vremenu, oko podne, kad nema više rose i kad sadrži najviše eteričnog ulja.

Što je koktel bez slamke?
Postoji nekoliko trikova koje vrijedi znati prilikom izrade koktela:
koktel blog31. Dekoracija od kore citrusa. Nožem se lagano zareže kora limuna, naranče ili limete prije guljenja tako da se napravi uzorak koji će lijepo izgledati, a i pustit će ulje koje će dodatno začiniti piće.
2. Koristite kocke leda s biljem. U posudu s ledom dodajte listiće mente ili komadiće citrusa. Jestivo cvijeće također će učiniti trik koristite maćuhice, različak ili borač, pa čak i sušene cvjetove kamilice.
3. Jestivi štapići. Na štapić od roštilja ili na grančicu ružmarina ili timijana stavite bobičasto voće poput borovnica, malina ili kupina.
4. Ukrasite rubove čaša mješavinom soli i začinskih biljaka, izvrsna kombinacija za koktele s rajčicom. Za pića kao što je margarita u sol možete dodati naribanu koricu limete ili limuna.
5. Izradite vlastite slamke za koktele kako bi izbjegli plastične slamke koje se ne mogu reciklirati.
(Tekst je objavljen u časopisu D&D Vrt, Jutarnji list, Fb:D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX)

Recepti za koktele čije sastojke možete uzgajati u vrtu ili na balkonu:

Koktel komorač/naranča/gin
Koktel ružmarin/citrus/gin
Koktel buzz button cvijet

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>