tunelzablogVrtlarska sezona sasvim se sigurno primiče svojem kraju. Ubiru se zadnji plodovi, a vrtna gredica priprema se za zimu. Jesen je zapravo važan period u vrtu jer se tada obavljaju glavne pripreme za narednu sezonu, pa čak i ako se bavimo urbanim vrtlarenjem na malenom balkonu. Pripremila sam za vas mali podsjetnik jesenkih radova u vrtu.
1. Sadnja lukovica
Lukovičasto cvijeće izgleda predivno u proljeće na balkonu, no potrebno ih je posaditi u jesen kako bi se stigle dobro ukorjeniti. Ako im se osigura dobro drenirano tlo i sunčana pozicija lukovice se ubrajaju u skupinu vrtnih biljaka koje je najlakše uzgojiti. Prilikom kupnje pripazite da su lukovice zdrave i neoštečene. Neke vrste lukovičastog bilja ne može prezimiti naše kontinentalne zimske temperature, poput sparaxisa, frezije i drugih.
hotelzakukce12. Stanište za kukce
Konačno je oživio ekosustav na vašem balkonu i bilo bi stvarno šteta da sve te korisne kukce i njihove male, često ružne ličinke prepustimo niskim temperaturama i hladnim vjetrovima. Stoga izradite stanište u koje će se kukci zavuči i hibernirati sve do proljeća kada ponovno započinje prirodni ciklus. Hotel za kukce pozicionira se u vrtu tako da je okrenut prema jugu u polusijeni ili na suncu ovisno o vrsti kukaca koju želimo privuči. Nastambe za solitarne pčele ili bumbare uvijek su postavljaju okrenute suncu.
3. Zaštita trajnica od mraza
Ukoliko želite i sljedeće vrtlarske sezone uživati u plodovima svoji bobičastih voćki ili ugodnom mirisu začinskih biljaka potrebno posude u kojima se nalaze zaštiti od mraza i hladnoće. Tegle koje zimi nisu termoizolirane ne pružaju zaštitu korijenu biljke, budući da hladnoća djeluje sa svih strana. Velike posude mogu se omotati izlocijskim materijalom kao što je juta, stari tepih, spužva ili industrijski filc, a gornji dio posude ispuni se agrofolijom, slamom, usitnjenom korom ili suhim lišćem.
ehinacea za blog

4. Skupljanje sjemenja
Sve biljke koje se uzgajaju na vašem balkonu mogu se razmnožiti sjemenom, pogotovo sorte jestivih biljaka koje se ne mogu naći na policama dućana. Sjeme se ne može skupljati po kišnom i vjetrovitom vremenu, te je najbolje pričekati suhi period, sunčane i lijepe dane. Sakupljanje sjemena vrši se neposredno prije nego se raspukne čahurica sa sjemenom, no ponekad je teško pogoditi trenutak i zato se čahure mogu omotati papirnatom vrećicom za svaki slučaj.
5. Povrće za hladne dane
Postoji povrće koje sasvim dobro podnosi niske temperature, a kod kreiranja gredice za proljetnu berbu treba se osloniti upravo na takve biljke – mrkva, zimska salata, blitva, rikola, luk, češnjak i peršin. Iz presadnica se može uzgajati i zeljasto povrće od raštike pa do kelja, a ukoliko se sada posade sadnice salate moguće je uživati u njihovim mladim i sočnim listovima čak i prije Nove godine. Sjetva rikule od čijih se aromatičnih listova pripremaju ukusne salate sije se najkasnije početkom listopada.

 

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>