Ako tražite zanimljivu, zimzelenu i jestivu biljku koja se može uzgajati u zatvorenom prostoru onda su to agrumi.
narance hvar

Na proljeće i ljeto tegle se mogu premjestiti na balkon gdje će im odgovarati pozicija s dosta sunca, što će povećati i potrebu za vodom. Svojom građom, mala i vrlo razgranata stabla, stvorena su za stanove, a zimzelena krošnja limuna ispunjena je tijekom cijele godine brojnim mirisnim bijelim cvjetovima, nakon kojih dozrijevaju žuti plodovi.
lumun mayer u loncuU haustoru i na krovu uzgajam dvije vrste agruma: limun Mayer i limetu. Do sada sam imala jednu berbu i plodovi su bili ukusni i sočni, posebno limeta koja je imala malo blaži okus od kupovnih, ali zato finiju aromu. Uzgajanje citrusnog voća poput limuna, naranče ili mandarine može biti zahtjevno, budući da u početku treba usvojiti specifična znanja vezana za održavanje same biljke.
Biljka koja voli toplinu
Citrusi su veliki ljubitelji topline i za optimalan rast potrebna im je temperatura od 15 do 30°C. Svako izlaganje hladnoći treba izbjegavati pogotovo u vrijeme vegetacije početkom jeseni ili kasno, krajem proljeća. Zato se u područjima s hladnom zimom zimzelena stabla agruma uzgajaju u posudama koja se kada se spusti temperatura premještaju u zatvorene prostorije s puno svijetla i topline. Nikako se ne smije dopustiti da se zamrzne tlo u posudi, niti da takva situacija potraje nekoliko dana jer će štete po biljci biti nepovratne, a to se posebno odnosi na mlađe stablo koje je izrazito osjetljivo na niske temperature.
limun mayer cvijet1Ljubitelji svjetla
Agrumi za rast i razvoj trebaju svjetlo. Zbog toga se posude s citrusnim voćem u stanu postavljaju na osunčana mjesta pored prozora ili na staklenoj terasi gdje je temperatura od 10 do 15°C. Zimi kada je dan kraći biljka se prilagođava smanjenoj količini svjetla, no postoji granica nakon koje stablo počinje odbacivati listove i biljka ulazi u stanje mirovanja. To se najčešće dešava kada se biljka dulji vremenski period drži u tamnim prostorijama

Kod određivanja pozicije u prostoru treba biti svjestan da biljka smještena direktno ispod prozora prima u prosjeku 60% svjetla iz okolice, udaljena jedan metar od prozora ima 18%, a udaljena dva metra prima 7%.

Vlaga temeljni uvjet za rast i razvoj
Stupanj vlažnosti tla, manjak ili suvišak vode odrazit će se na životne procese u biljci poput fotosinteze, disanja i transpiracije. Nedostatak vode u tlu uzrokovat će kovrčanje, sušenje i otpadanje lišća, a plodovi će ostati zakržljali. S druge strane višak vode u tlu sprječava normalni rad korijenovog sustava i guši ga. Optimalna vlažnost tla trebala bi biti 60% apsolutne vlažnosti što se isto odnosi i na vlagu u zraku. Ako je biljka smještena u prostoru sa suhim zrakom tada dolazi do oštećenja lista koji vene, skuplja se, žuti i na kraju otpada.
(Tekst je objavljen u časopisu D&D Vrt, Jutarnji list, Fb:D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>