Odmah pored malene kamene gotičke crkve Sv. Andrije u Kamešnici, naselju podno Kalnika nalazi se plantaža lješnjaka obitelji Seselja koja me je sa veseljem i puno topline primila u posjetu.

nasad1Plantaža na kojoj ekološki uzgajaju lješnjake još od 1981. godine proteže se na 15 hektara, a od čega je 2 hektara prekriveno nasadima ukupno 1 300 najkvalitetnije sorte Istarskog lješnjaka. Osim što se radi o zavičaju nezagađenog zraka, tišine i spokoja, mnogobrojnih potočića koji presjecaju obližnja brda, područje Kalnika idealno je za uzgoj lješnjaka prvenstveno zbog brdovitosti terena ( iznad 200 m nadmorske visine).

lješnjak2

Savršeni plod

Lješnjak  je namirnica koja ima veliku hranjivu  i  energetsku vrijednost.Plod lješnjaka sadrži oko 50 – 60% ulja, oko 13% bjelančevina i oko 15% ugljikohidrata, a u jezgri lješnjaka nalazi se i značajan udio vitamina (A, B i E), kao i drugih bioaktivnih tvari. U uzgoju se isključivo koriste ekološkim metodama s integriranim pristupom suživota životinja i biljaka.
ovceNaime, na plantaži se nalazi oko 35 ovaca čija je uloga da tokom cijele godine “trimaju” travu i lješnjake. Svake godine na proljeće lješnjaci puštaju nove izboje koje ovce uredno šišaju čime se isključuje potreba za manualnim radom, one također brste i travu što onemogućuje zakorovljivanje nasada.
Potrebu za prskanjem odnosno zaštitom od najopasnijeg nametnika za uzgajivače lješnjaka ljeskotoča (Curculio nucum L.) gospodin Seselja riješio je kako to on naziva “METODOM SJEKIRICE”.
lesnjak1Prateći prirodni ciklus ljeskotoča uvidio je da se nametnika može riješiti mehanički – frezanjem u ožujku i travnju kad on izlazi iz zemlje, gdje preko jeseni i zime hibernira. Nakon berbe lješnjak se ostavlja nekih 10-tak dana da se prirodno osuši na suncu i sviježem zraku, a nakon čega ide na KOMUŠANJE – mehaničko odvajanje vanjskog omotača ( sličnom smotanom listu) od ljuske.
Na imanju, osim ovaca obitelj Šešelja drže i 50 komada kokoši sorte Hrvatice, te 20-tak purana, svi oni zajedno s ovcama doprinose prirodnom suzbijanju nametnika u nasadima, ali i svojom “kakicom” gnoje zemlju oko lješnjaka.
nasad2

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>