Jedan od najčešćih razloga zašto se više ljudi ne bavi urbanim vrtlarenjem je taj što smatraju da nemaju dovoljno vremena u danu da se posvete uzgajanju hrane. To nužno ne treba biti istina jer ima različitih tipova vrtova, ali i tehnika vrtlarenja svaka idealna za određeni tip urbanog vrtlara/ice.
U ovoj epizodi posvetili smo se tipu vrta koji ne zahtijeva puno truda i vremena, ali svejedno donosi plodove. Ovog puta posjetila sam Jelenu arhitekticu i vlasnicu Hostela Casablanca koja je zbog posla u potpunosti morala zapostaviti svoju ljubav prema vrtlarenju. Obećavši joj da će svega 5 minuta dnevno poklanjati pažnje vrtu nagovorila sam je da ponovno primi motiku u ruke.
jelena

Tip balkona

U sklopu hostela sa stražnje strane nalazi se predivna terasa sa okućnicom okružena sivim zidovima susjednih zgrada čineći malu zelenu oazu usred gradskog asfalta. Terasa je većinom u hladu podebljanim tendom/jedrima u ljetnim mjesecima. S druge strane travnjak koji se prostire na nekih 100 kvadrata u lošem je stanju odnosno zadržava vodu što se može vidjeti po tome što je trava rijetka i na pojedinim dijelovima raste mahovina. Zemlja je glinasta i loše kvalitete, ispod na dubini od 40 cm nalazi se šuta ostaci od građevinskih radova. Sve u svemu, kreiranje povrtnjaka na takvim terenima je zahtijevno traži mnogo truda i u ulaganja u pripremi tla za uzgajanje povrća. Budući, da nismo imali vremena posvetiti se takvom tipu vrta odlučili smo se za lazanja vrtlarenje.

Lazanja vrt

jelena9
Radi se o vrtlarenju koja ne zahtijeva kopanje ili grabljanje, a naziva se još i slojevito kompostiranje jer se organski materijal stavlja sloj po sloj. Umjesto da ulažemo energiju i vrijeme u obnavljanje tla koje nema idealne uvjete za rast povrća, vrt se može izraditi iznad tla uz pomoć okvira ili bez okvira. Takav način kreiranja vrtnih gredica još se zove No Dig Bed ili Compost Beds svima im je zajedničko da se zemlja ne okopava, niti se sa njom išta radi.

Izrada vrta
Ova tehnika izuzetno je dobra za lijene i prezaposlene vrtalre/ice. Vrt se može kreirati u bilo koje doba godine s time da su proljeće i jesen najpogodniji periodi. Lazanja vrt slaže se u slojevima, pa krenimo redom.
jelena6

I korak
Prekrivanjem površine travnjaka kartonom zagušit će se vegetacija, ali i spriječiti eventualni prodor biljaka koje smatramo korovom u vrtnim gredicama. Sami karton privući će gliste koje su neprocjenjivi radnici u procesu stvaranja humusnog tla. Nakon što smo postavili karton očišćenog od selotejpa, cijeli sloj dobro namočimo.
II korak
Na ovaj sloj stavlja se materijal bogat ugljikom kao što je smeđe lišće, suhe travke ili grančice. U našem slučaju stavili smo sijeno, no može i slama. Sloj se dobro namoči.
jelena7

III korak
Zrela balega je izvrstan okidač za pokretanje procesa raspadanja organske materije. Sve dobro namočimo.
IV korak
Sloj svježe pokošene trave izvor je organskog materijala bogat dušikom kako bi se pokrenuo proces razgradnje ispod malča. Koristi se stajski gnoj, sloj pokošene trave ili gaveza koji djeluju izvrsno. Ponovno sloj dobro namočimo.
V korak
Ovaj sloj je potreban za započinjanje procesa razgradnje. Budući da je tlo vrlo loše kvalitete i siromašno je organizmima za razgradnju, iskoristili smo kompost star dvije godine koji je Jelena donijela sa svojeg imanja. Kompost zemlju obogaćuje korisnim bakterijama i gljivicama, te uvodi u tlo dobre insekte, poput kukaca i crva. Također smo na taj sloj dodali i kupovni kompost da dodatno obogatimo tlo. Ponovno sloj dobro namočimo. Na kraju, za završni sloj stavili smo i kvalitetnu vrtnu zemlju.
jelena1

U lazanja vrt dimenzije 120x160cm posadili smo: rajčice, krastavce, rikolu, luk, crevenu lobodu, bosiljak i paprike.
Sve biljke odlično su se primile i dale ploda. Nedostaci koji su se pokazali odnosili su se na samu poziciju vrta kojemu je ipak nedostajalo par sunčevih sati da se sve biljke razviju u svojem punom sjaju. No, ipak na kraju možemo reći da je eksperiment uspio.  (Jelenina epizoda dio je serijala GRADionica VRTova, a istu možete pogledati ovdje)


 

 

 

 

 


 

2 Responses to Epizoda 5: Lazanja vrt

  1. Anita kaže:

    Pozdrav,moze li lazanje gredica na balkon?da li je dovoljno obloziti drveni okvir plasticnom folijom?treba li onda na dno staviti karton ili neki drugi materijal?sadila bih iste biljke koje ste i vi posadili,s tim da bi u jesen/zimu sadila salatu,blitvu,kupusnjace..
    Hvala
    Hvala

    • Pozdrav, naravno da možete raditi lazanja gredice na balkonu, no to je tehnika koja je više namijenjena za vrtove. Ako slažete gredicu na balkonu preporučujem da ju kreirate u drvenom sanduku na nogama ili kotačima što preferiram jer se sanduk može pomicati. Iznutra ga obavezno obložite najlonom da drvena građa ne propadne uslijed vlage, a na dno ništa nije potrebno staviti jer mi je iskustvo pokazalo da u takvim “teglama”uvijek nedostaje vode zbog čega u sanduk stavljam samo zemlju, a dno eventualno prekrijem organskim materijalom kao što su sitnije grane. U sanduku možete saditi sve što želite ovisno o količini sunca kojoj su dnevno izložene biljke. Sretno u vrtu:)

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>