Većina hrane koja se danas nalazi na našem tanjuru nije uzgojena lokalno, a i u nekim slučajevima ni na istom kontinentu.Svježe ubrano povrće uzgojeno tek nekoliko kilometara od našeg doma, još se može samo kupiti na tržnicama, iako je invazija uvezene hrane i tu ostavila traga.
kliconosa za blogIpak da baš ne trebamo potegnuti do susjednih država u potrazi za zelenim delicijama pokazuje primjer u zagrebačkim Srednjacima gdje je niknula neobična urbana farma kojoj je dokaza da je uzgajanje hrane u gradu i te kako moguće, i to na vrhu nebodera. Točnije na 17.katu nebodera iz doba socijalizma zahvaljujući obitelj Butković poznatijom pod imenom Kliconoša koji već nekoliko godina uspješno uzgajaju mikrozelenje, pšeničnu travu i jestivo cvijeće.
kliconosa za blog1Riječ je i pravom urbanom obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se u potpunosti bazira na modernoj tehnologiji uzgajanja hrane u zatvorenom prostoru. Prazan stan kompletno je preuređen za 24 satni uzgoj svih vrsta mikrozelenja – brokula, cikla, vlasac, rotkvica, gorušica, grašak, crveno zelje, suncokret, korijander, rikola i kreša.
kliconosa za blog2Biljke se uzgajaju na policama ispod fluorescentnih žarulja 6400 Kelvina, što je dovoljno za vegetacijski razvoj biljke. “Račun za struju jednak je kao i za stan od 65 kvadrata za tročlanu obitelj”, napominje Mario Butković, koji sa obitelji živi u istoj zgradi. Posudice sa biljčicama udaljene su od lampi svega 15 cm, a u planu je i postavljanje reflektora kojima će se pojačati efekt rasvjete i smanjiti gubitak svjetlosti u prostoru. Sustav za rasvjetu je automatiziran, postavljeni su tajmeri koji se pale navečer kada je jeftinija struja. “Budući da se svaki aspekt uzgajanja kontrolira, posebice navodnjavanje i rasvjeta to nam omogućava da tempiramo ciklus rasta i razvoja biljaka koji traje maksimalno 14 dana. Rotkvice su primjerice najbrže rastuće mikrozelenje, te su spremne za berbu za svega tjedan dana, što nikako ne utječe na njihov pikatni okus, ali i nutritivnu vrijednost.“ 
Osim svjetlosti i vlage, da bi sjeme proklijalo i biljka narasla bitno je osigurati i treći faktor – toplinu. Naime, idealna temperatura prostorija u kojima rastu biljke trebala bi biti između 18 I 24 stupnjeva Celzijusa. Upravo je to prednost kod uzgajanja mikrozelenja u stanu jer je stambena zgrada sama po sebi topla, pa nije potrebno dodatno zagrijavati prostorije.
kliconosa za blog3Većina sjemenki se prije sijanja naklijava odnosno namače u vodi preko noći. Sjemenje koje se natopi u mlakoj vodi “misli”da je vrijeme za rast pa pruža izdanke/klice tražeći zemlju u kojoj će rasti. Klice su posebno bogate enzimima, vitaminima i mineralima koji biljci trebaju za uspješan razvoj i rast. “Većinu sjemena nabavljamo preko Slovenije, budući da kod nas nema proizvodnje, osim ekološke pšenice koju nabavljamo od opg Siladi” – napominje Matija.
Tehnologija uzgajanja u zatvorenom prostoru zanimljiva je za urbane vrtlare hobiste jer je proces potpuno primjenjiv i za uzgoj malih količina dostatnih za potrebe obitelji ili pojedinca. Zato ne zaboravite – jedite lokalno, uglavnom biljke i to lisnato povrće. Dobar tek.
(Tekst je objavljen u časopisu D&D Vrt, Jutarnji list, Fb:D&D, Fotografija: Berislava Picek/CROPIX)

Kako uzgojiti mikropovrće u stanu? Lako – korak po korak….

 

 

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>