Kako znam da je zima prošla? Jednostavno, barem jedna sobna biljka bude napadnuta crvenim paukom, mikroskopski sićušnim nametnikom koji je sposoban u potpunosti uništiti biljku. Budući da ga je teško zamijetiti golim okom najčešće ga primijetimo kada se fino udomaćio na svakom listu biljke i ako se ne zaustavi vrlo brzo će se proširiti na ostale biljke u kolekciji.
crnobijelaOve zime pojavio se na Adamu ili slonovom uhu (Alocasia odora) tropskoj sobnoj biljci na čijim se listovima pojavila paučina što je ujedno i jedan od prvih znakova crvenog pauka. No to nije jedini pokazatelj njegove prisutnosti. Gornja strana lista prekrivena je ljepljivom tekućinom njihovom „kakicom” dok je donja strana uz središnju lisnu žilu puna paučine. Ako se list okrene prema izvoru svjetlosti također će se primijetiti sićušne žute točkice nastale na mjestu gdje je pauk sisao sok biljke. Sam list više ne djeluje živo i čvrsto, a zelena boja polagano gubi na intenzitetu i postaje žuta što je znak da je biljka ozbiljno ugrožena i da joj je potrebno pružiti prvu pomoć.

adam paucina

Simptomi napada crvenog pauka:

1. Na listu pomoću povećala ili golim okom vide se sićušna crvena bića

2. U blizini baze lisne pojke (mjesto gdje počinje peteljka) nalazi se paučina

3. Površina lista s gornje strane je ljepljiva i prekrivena prašinom

4. Zelena boja lista polagano gubi intenzitet i postaje žuta

5. Donja strana lista prekrivena je paučinom i pod povećalom se vidi pauk

list paucina

Kako pomoći biljci koju je napao crveni pauk?

Prvi korak u spašavanju je stavljanje zaražene biljke u karantenu. Tako smo se osigurali da ne dođe do daljnjeg širenja nametnika na druge biljke. Ipak, za svaki slučaj dobro pregledajte sve ostale koje se nalaze u neposrednoj blizini kako bi bili sigurni da su čiste. Sobnu biljku nije potrebno maknuti u drugu prostoriju već ju je dovoljno staviti na razdaljinu od 3m.
cijela biljkaTuširanje je drugi korak kojim će se trenutačno poboljšati stanje napadnute biljke. Potrebno je s mlakom vodom proći po površini svakog pojedinog lista s njegove gornje i donje strane. Nakon toga pomiješamo toplu vodu, deterdžent za suđe i biljno ulje, te krpom obrišemo svaki list, njegovu bazu i stabiljku.
Za sobne biljke s manjim listovima kao što je zlatni puzavac (Epipremnum aureum) koristim blazinice za čišćenje lica.
S istom tekućinom možemo i prskati biljku.
Brisanje listova dobra je navika koja nam daje bolji uvid u stanje biljke, te je poželjno jednom tjedno obrisati površinu lista običnom vodom.

 Recept:

15 ml deterdženta za suđe
15 ml biljno ulje
2 l tople vode

Koliko često?
Crveni pauk vrlo se brzo razmnožava jer cijeli životni ciklus traje dva tjedna što je bitna informacija u suzbijanju tog nametnika. To znači da je tretiranje biljke s tekućinom od sapunice potrebno ponoviti barem tri puta svakih 5 dana kako bi bili sigurni da smo ubili sve novo izlegnute insekte iz skrivenih jajašaca koje nismo u prethodnom postupku maknuli.

Kada odustati od spašavanja?
U slučaju da su listovi jako prekriveni paučinom i prošaranim žutim točkama, te ako nije prvi put da je biljka napadnuta. Naime, svaka borba s insektima i bolestima oslabljuje biljku i ako se stvarno ne posvetimo njenom izlječenju, ona će uvijek biti prva koja će se zaraziti.
Zato je najbolje takve primjerke baciti i početi s novom biljkom.

Dezinfekcija tegle i zemlje
Čak i ako s biljke maknemo sve nametnike uvijek postoji mogućnost da se određeni broj zadržao na zemlji i u supstratu, kao i na rubovima tegle. Zato se u nekim situacijama kad je najezda velika kompletno mijenja zemlja/supstrat, a tegla dobro opere i dezinficira.
adam mrlje1Napad crvenog pauka
Najvažnija taktika u borbi s neprijateljem je da ga upoznamo što je bolje moguće. To nam pomaže da s razumijevanjem pristupimo spašavanju biljke što će sigurno rezultirati njenim izlječenjem.
Crveni pauk je insekt koji čini štetu sisanjem biljnih sokova crpeći hranjive tvari i smanjujući turgor neophodan za vitalnost biljaka. Zbog sisanja biljnih sokova na listovima se pojavljaju pjege, a listovi mijenjaju boju u svijetlozelenu i brončanu, nakon čega se suše i venu. Uglavnom se nalaze uz lisne žile s donje strane lista, a ako nemate naviku povremeno pregledavati biljke primijetiti ćete ih kada je biljka opasno zaražena. Osim insekta, pod povećalom možete otkriti crvenkaste nakupine jaja, smeđe nakupine izmeta i svijetle niti paučine. Riječ je o sitnim insektima veličine 0,4 mm čija tijela mogu biti različite boje od standardne crvene pa do zelene ili crne.
Prevencija najbolji lijek
Ubrzanom širenju pauka doprinosi suh zrak i toplina zbog čega je svakodnevno prskanje biljaka dobra prevencija protiv njih. Također treba biti oprezan kada u dom donosimo novu biljku iz rasadnika, pa je uvijek dobra ideja da biljku držimo nekoliko tjedana u karanteni.

 

 

 

One Response to Crveni pauk i njegovo suzbijanje na sobnim biljkama

  1. Biljana kaže:

    Nikad mi ne bi palo na pamet da iskoristim deterdzent na biljkama. Hvala na savetu

Ostavite komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>